- Ptasia grypa dalej pustoszy kurniki w województwie mazowieckim. Według ostatniego komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii, od początku roku do 23 kwietnia mieliśmy w Polsce potwierdzonych 245 przypadków. Dlatego w ostatni piątek rynek uległ panice i cena tuszki poszybowała do poziomu 7,00 zł/kg. Na rynku żywca czeka nas okres zwyżek. Eskalacja ptasiej grypy powoduje zwiększenie popytu na wolnym rynku. W najbliższym tygodniu rynek może testować poziom 4,50 zł/kg i wyżej – prognozuje nasz redakcyjny ekspert, Adam Kurowski.
- W kontraktacji trend rosnący. Będzie drożej. Powiększająca się luka na rynku może tylko prowadzić do wyższych cen. Początek maja możemy otworzyć stawkami 4,00 zł/kg i wyżej – zapowiada Adam Kurowski, niezależny analityk rynku mięsa.
Rynek tuszki pozostanie mocno niestabilny. W nadchodzącym tygodniu nie spodziewajmy się obniżek. Tym bardziej, że długi weekend majowy tradycyjnie stymuluje zwiększony popyt na drób. Skala wahań będzie tradycyjnie związana z dzienną podażą tuszki oferowaną na rynku. Odnotujmy fakt, że kilka dużych ubojni zaplanowało w 17. tygodniu dni bez uboju. Braki na rynku mogą skutkować kolejnymi wzrostami.
W ślad za zwyżkami ceny tuszki, powędruje kolejna podwyżka cen elementów kurczaka. W ubiegły piątek cena ćwiartki przekroczyła magiczną barierę 5,00 zł/kg. Wzrasta cena skrzydła. Filet zaczyna powoli odrabiać straty. Z uwagi na utrzymujący się słaby popyt, różnice są praktycznie niezauważalne.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 17. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,80-7,20 zł/kg tuszka,
- 13,20-13,60 zł/kg filet kl. A,
- 4,80-5,20 zł/kg ćwiartka,
- 5,20-5,60 skrzydło całe,
- 9,80-10,20 mięso z nogi zsk.
Eskalacja ptasiej grypy nie omija indyka. Niedobory żywca indyczego będą się pogłębiać. Prognozowane ceny na początek maja ceny są na poziomie 6,20-6,40 zł/kg. Przekłada się to na kolejne wzrosty cen elementów.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 17. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 10,70-11,20 zł/kg tuszka,
- 17,00-17,50 zł/kg filet indor,
- 10,30-10,80 zł/kg udziec zk indor.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 26.04.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,20 - 4,80 zł/kg (średnia: 4,41 zł/kg na podstawie informacji z 11 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (23.04.2021) średnia cena wzrosła o 0,11 zł/kg.
kontraktacja: 3,61 - 4,06 zł/kg (średnia: 3,80 zł/kg na podstawie informacji z 10 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,10– 7,35 zł/kg (średnia 6,87 zł/kg, na podstawie informacji z 11 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,35 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,20-4,80 (4,41) |
4,20-4,40 (4,30) |
brojler |
3,61-4,06 (3,80) |
3,61-4,02 (3,79) |
tuszka |
6,10-7,35 (6,87) |
6,10-6,90 (6,52) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury