- Rynek kurczaka czeka destabilizacja, tj. testowanie wyższych poziomów cenowych i duże wahania cen w skali tygodnia. Na rynku żywca będzie drożej. Ubojnie, które stracą część kontraktacji, mogą szukać alternatywy w postaci surowca na wolnym rynku – prognozuje nasz redakcyjny ekspert, Adam Kurowski.
- Ptasia grypa pustoszy województwo mazowieckie - największe zagłębie ferm drobiarskich w Polsce, zlokalizowane w powiatach żuromińskim i mławskim. Do utylizacji jest ponad 3 mln ptaków pochodzących głównie z ferm komercyjnych. Wiele z nich to stada reprodukcyjne. Od początku roku w skali całego kraju jest to prawie 5,5 mln sztuk drobiu. Na podstawie danych Głównego Lekarza Weterynarii w okresie od 6 do 16 kwietnia ilość potwierdzonych przypadków w Polsce zwiększyła się z 116 do 177, co stanowi ponad 50-procentowy wzrost w odniesieniu do całego roku.
Jaki to będzie miało wpływ na rynek w najbliższych tygodniach? Sytuacja jest bardzo dynamiczna. Z pewnością rynek kurczaka czeka destabilizacja, tj. testowanie wyższych poziomów cenowych i duże wahania cen w skali tygodnia.
Na rynku żywca będzie drożej. Ubojnie, które stracą część kontraktacji, mogą szukać alternatywy w postaci surowca na wolnym rynku. W najbliższym czasie rynek może testować poziom 4,50 zł/kg i wyżej.
W kontraktacji podobnie. Będzie drożej. Zdziesiątkowane fermy komercyjne na Mazowszu i w Wielkopolsce, które są naturalnym zapleczem surowcowym dla wielu dużych ubojni, nie tylko z rejonu centralnej Polski, wytworzą lukę, która może skutkować kolejnymi zwyżkami ponad 3,80.
W ślad za spodziewaną zwyżką ceny surowca będą wzrosty ceny tuszki. Skala będzie ściśle związana z dzienną podażą na rynku. W związku z dynamiczną sytuacją, możemy obserwować duże wahania cenowe dzień do dnia. Poniżej 6 zł/kg nie będzie.
Skutkiem zwyżki ceny tuszki będzie podwyżka cen elementów kurczaka. Od wielu tygodni dobrze sprzedaje się element nożny. Filet zacznie odrabiać straty z ubiegłego tygodnia – uważa Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 16. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,10-6,50 zł/kg tuszka,
- 13,00-13,50 zł/kg filet kl. A,
- 4,20-4,60 zł/kg ćwiartka,
- 5,00-5,40 zł/kg skrzydło,
- 8,00-8,40 zł/kg mięso z nogi zsk.
Na rynku indyka surowca brakowało wcześniej. Rozwój ptasiej grypy może spotęgować niedobory podażowe. Rynek żywca w testował w ubiegłym tygodniu poziom 6,20 zł/kg. Taniej nie będzie. Przekłada się to na duży wzrost ceny fileta i uda.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodnia 16. (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
-10,70-11,20 zł/kg tuszka,
- 17,00-17,50 zł/kg filet,
- 12,00-12,50 zł/kg udziec zk.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 19.04.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,95 - 4,30 zł/kg (średnia: 4,12 zł/kg na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (16.04.2021) średnia cena wzrosła o 0,10 zł/kg.
kontraktacja: 3,61 - 3,80 zł/kg (średnia: 3,71 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,90– 6,50 zł/kg (średnia 6,21 zł/kg, na podstawie informacji z 12 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,21 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,95-4,30 (4,12) |
3,90-4,30 (4,02) |
brojler |
3,61-3,80 (3,71) |
3,61-3,76 (3,70) |
tuszka |
5,90-6,50 (6,21) |
5,70-6,30 (6,00) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury