- Na rynku żywca względna stabilizacja, ale z presją na zwyżki cenowe. Powodem może być rozprzestrzeniająca się ptasia grypa w Polsce. Według ostatniego komunikatu GLW z 26 marca, w 2021 roku mamy potwierdzone już 73 ogniska HPAI. Na rynku w skali kraju nie ma oznak niedoboru żywca. Są rejony, które mocno ucierpiały i konieczność utylizacji setek tysięcy sztuk niosek czy piskląt może mieć krótkotrwały wpływ na ceny wolnorynkowe. Stąd średnia cena ponownie przekracza poziom 4 zł/kg. Brak jest przesłanek, aby mówić o trwałym wzroście – ocenia aktualną sytuację rynkową nasz redakcyjny ekspert, Adam Kurowski.
- Duże ubojnie cały czas mają problemy ze stabilizacją cen dla kontraktacji. Cenniki kontraktacyjne w dużych ubojniach na kwiecień przekroczą poziom 3,75 zł/kg. Pora przyzwyczaić się do nowego poziomu. Przy dzisiejszej cenie paszy taniej nie będzie – wyjaśnia Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Na rynku tuszki koniec ubiegłego tygodnia zakończył się niespodziewanie wysoko. Bo na poziomie 6,20-6,40 zł/kg. Mniejsza dzienna podaż tuszki może czasami skutkować skokami cenowymi. Rynek jest bardzo niestabilny. W tym tygodniu prognozuję mocne otwarcie na poziomie 6,50 zł/kg i wyżej. Im bliżej świąt, tym cena powinna spadać.
Na rynku elementów dalej dobrze sprzedaje się element nożny, głównie ćwiartka. Powodem jest utrzymujący się popyt wewnętrzny ze strony zakładów, m.in. pozyskujących mięso z nogi pod produkcję kebabu, który w dużych ilościach jest sprzedawany do Niemiec. Odnotujmy również korektę w cenie fileta i skrzydła, która jest wynikiem zwyżki ceny tuszki.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 13 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 6,00-6,40 zł/kg tuszka,
- 12,90-13,30 zł/kg filet kl. A,
- 4,20-4,60 zł/kg ćwiartka,
- 4,90-5,30 zł/kg skrzydło,
- 8,20-8,60 zł/kg mięso z nogi zsk.
Na rynku indyka dalej brakuje żywca (indyczki). Mamy chwilowe przedświąteczne ożywienie. Niemniej ceny są stabilne i nie obserwujemy wzrostu jak na rynku kurczaka.
Ceny żywca – kontraktacja – są na poziomie około 6,20 zł/kg indor i 5,80 zł/kg indyczka.
Poniżej prognozowane średnie ceny transakcyjne w tygodniu 13 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 10,50-11,00 zł/kg tuszka,
- 15,00-15,50 zł/kg filet,
- 10,00-10,40 zł/kg udziec zk indor, 10,60-11,00 zł/kg indyczka.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 29.03.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 4,00 - 4,30 zł/kg (średnia: 4,14 zł/kg na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (26.03.2021) średnia cena wzrosła o 0,09 zł/kg.
kontraktacja: 3,56 - 3,71 zł/kg (średnia: 3,64 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 6,00 – 6,70 zł/kg (średnia 6,32 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena wzrosła o 0,13 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
4,00-4,30 (4,14) |
3,90-4,20 (4,05) |
brojler |
3,56-3,71 (3,64) |
3,56-3,71 (3,63) |
tuszka |
6,00-6,70 (6,32) |
5,90-6,60 (6,19) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury