- Koniec lutego przyniósł spadki cen tuszki i elementów. Na rynku pojawia się więcej żywca. Będzie to skutkować presją na kolejne obniżki. Popyt utrzymuje się na słabym poziomie. Nie ma przesłanek aby mówić o ożywieniu w tym kwartale – komentuje aktualną sytuację na rynku kurczaka nasz redakcyjny ekspert, Adam Kurowski.
- Odnotujmy fakt, że wiele ubojni w Polsce ma skorygowane w dół plany produkcyjne. Oznacza to, że mają mniejsze dzienne uboje i/lub dni bez uboju. To podraża koszty produkcji. W kombinacji z droższym żywcem i słabym popytem na rynku oznacza spadki rentowności – stwierdza Adam Kurowski – niezależny analityk rynku mięsa.
Prognozowane średnie ceny transakcyjne w tyg. 9 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 5,50-5,90 zł/kg tuszka,
- 11,50-11,90 zł/kg filet kl. A,
- 3,50-3,90 zł/kg ćwiartka,
- 4,50-4,90 zł/kg skrzydło,
- 6,60-7,00 zł/kg mięso z nogi zsk.
Na rynku elementów indyka bez większych zmian. Brakuje indyczki. Ceny tuszki lekko w górę. Nie przekłada się to na wzrost ceny elementów.
Prognozowane średnie ceny transakcyjne w tyg. 9 (kraj, rynek hurtowy przy ilości >1t):
- 11,00-11,50 zł/kg tuszka,
- 15,00-15,50 zł/kg filet,
10,00-10,50 zł/kg udziec zk.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 01.03.2021 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,70 - 4,05 zł/kg (średnia: 3,96 zł/kg na podstawie informacji z 11 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (26.02.2021) średnia cena spadła o 0,05 zł/kg.
kontraktacja: 3,44 - 3,55 zł/kg (średnia: 3,50 zł/kg na podstawie informacji z 9 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,60 – 6,30 zł/kg (średnia 5,93 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). W porównaniu do ostatniego notowania, średnia cena spadła o 0,02 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,70-4,05 (3,96) |
3,70-4,30 (4,01) |
brojler |
3,44-3,55 (3,50) |
3,44-3,55 (3,50) |
tuszka |
5,60-6,30 (5,93) |
5,60-6,40 (5,95) |
Źródło: https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury