Wielka Brytania: Pięć osób zmarło po zjedzeniu kurczaka z Polski?

Redakcja

Jak podają brytyjskie media, pięć osób zmarło, a setki innych, w tym dzieci, poważnie zachorowało po zjedzeniu skażonego kurczaka sprowadzonego z Polski. Brytyjska Food Standards Agency wycofała ze sprzedaży trzy produkty zawierające mięso z kurczaka zaimportowane z Polski. Władze sanitarne podejrzewają skażenie bakteriami salmonelli. Jak na razie nie wiadomo w jaki sposób i na jakim etapie łańcucha przetwórczego bakterie znalazły się w tych produktach.

 

Jak czytamy w brytyjskich portalach, w tym w Daily Mail, w zeszłym roku mięso zostało przetworzone na tanie „mrożone bryłki” i panierowane produkty z kurczaka, które były sprzedawane przez duże supermarkety w całej Wielkiej Brytanii. Wiadomo, że 480 osób jest zakażonych salmonellą. Co trzecia osoba wymagała hospitalizacji.

 

Przetworzone produkty z kurczaka są zwykle kupowane przez brytyjskich rodziców jako tani i łatwy posiłek dla dzieci. Dlatego aż 44 procent ofiar miało 16 lat lub mniej.

 

Daily Mail dowiedział się, że kurczak użyty we wszystkich tych produktach pochodzi z polskich źródeł, które są powiązane z dwoma ogniskami zatrucia pokarmowego Salmonellą. Produkty SFC były dostępne zarówno w Sainsbury's, jak i Morrisons od miesięcy, podczas gdy „bryłki” Vestey zostały sprzedane w setkach sklepów Heron Foods, B&M i B&M Express.

 

Jak informuje Daily Mail, szereg krajów europejskich, w tym Irlandia, od początku ubiegłego roku wydało prawie 100 ostrzeżeń przed salmonellą w schłodzonym i mrożonym drobiu z Polski.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz