- Hodowcy drobiu wyrażają najwyższe zaniepokojenie wobec planowanego przez Główny Inspektorat Weterynarii przekazania badań i nadzoru nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych w prywatne ręce. Inicjatywy te nie niosą z sobą jakichkolwiek pozytywnych zmian i podważają zaufanie do systemu kontroli żywności w Polsce – twierdzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Organizacja zareagowała w ten sposób na ustalenia między Krajową Radą Drobiarstwa Izbą Gospodarczą a Głównym Inspektoratem Weterynarii dotyczące zmian w krajowych programach zwalczania Salmonelli. KIPDiP wystosowała w tej sprawie list otwarty do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz do Głównego Lekarza Weterynarii.
Miesiąc temu Główny Inspektorat Weterynarii rozesłał do powiatowych lekarzy weterynarii pismo z propozycjami zmian w kontroli występowania bakterii Salmonella, które zgłosiła Krajowa Rada Drobiarstwa - IG. W dokumencie pojawia się między innymi pomysł powołania utrzymywanej z opłat hodowców jednostki certyfikującej, która miałaby przejąć część kompetencji organów państwowych. Zdecydowanie sprzeciwia się temu Piotr Lisiecki, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jego zdaniem GIW, posiadający urzędowy autorytet i cieszący się zaufaniem rolników, ma wystarczające narzędzia do kontrolowania ferm drobiu, co nie obciąża rolników dodatkowymi kosztami. Tymczasem włączenie kolejnego ogniwa do systemu może istotnie podnieść koszty chowu drobiu w Polsce, co w efekcie pogorszy zewnętrzną pozycję konkurencyjną polskiego drobiarstwa.
- Wskazujemy, że hodowcy drobiu już teraz ponoszą obciążenia, które nie niosą z sobą – naszym zdaniem – jakiejkolwiek wartości dodanej, jak na przykład Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. W tym kontekście można także zadać pytanie czy niektóre organizacje drobiarskie nie dążą do zmian w programach zwalczania serotypów Salmonella ze względu na własny wąsko pojęty interes, jak choćby chęć powołania „niezależnego podmiotu” w celu czerpania korzyści finansowych – mówi Piotr Lisiecki.
Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz zauważa także, że inicjator zmian, KRD-IG, reprezentuje w przeważającej większości podmioty ubojowe i przetwórcze, często z dominującym udziałem kapitału zagranicznego, co powoduje, że inicjatywy tej organizacji mogą nie leżeć w najlepszym interesie polskich rolników – producentów żywca i jaj. Według Lisieckiego istotne jest, aby wysiłek walki z problemem Salmonelli poniosła cała branża, a nie tylko jej część czyli hodowcy. Prezes Lisiecki zwraca uwagę, że do kontaminacji może dochodzić na późniejszych etapach produkcji drobiarskiej, w związku z tym trudno zrozumieć z jakiego powodu propozycje KRD - IG nie dotyczą w ogóle zakładów przetwórczych oraz ubojowych. - Pomysły zmian w nadzorze nad produkcją żywca w Polsce pojawiają się w najgorszym możliwym momencie, kiedy polskie drobiarstwo nie może wyjść z największego od lat kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa i grypą ptaków, a wielu producentów od miesięcy dokłada do chowu ptaków balansując na granicy płynności finansowej – dowodzi Piotr Lisiecki z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Sprzeciw środowiska drobiarskiego reprezentowanego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz budzi także to, że przedstawiciele KRD - IG sugerują nieuczciwość rolników oraz akredytowanych zgodnie z polskim prawem laboratoriów prywatnych w procesie badań na obecność Salmonelli. Według przedstawicieli Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz są to nieuprawnione i nieuzasadnione zarzuty, których celem może być eliminacja z rynku akredytowanych zgodnie z polskim prawem podmiotów badawczych.
Może zainteresuje Cię również:
Rolnicy boją się każdej kontroli. Myszka lub pięć
- Proszę sobie wyobrazić, że w woj. lubuskim mówi się, i to
Kontrole w gospodarstwach muszą być i basta! Pande
W związku z panującą epidemią koronawirusa, samorząd rolnicz
Kontrolujący gospodarstwa rolne otrzymają nowe sam
Jak informuje Wirtualna Polska, pod koniec października Agen
Szczury i myszy na fermie: kosztują więcej niż myś
Gryzonie to wyjątkowo uciążliwi lokatorzy gospodarstw: zjada
Aplikacja na smartfony ograniczy liczbę kontroli w
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zamierza w
Epidemia salmonellozy u dzieci. Winien hobbystyczn
Wiele osób w Australii zajęło się przydomowym chowem drobiu
Francja: Pół miliona jaj do wycofania ze sprzedaży
Prawie pół miliona jaj jest wycofywanych z rynku francuskieg
Salmonella w brazylijskim kurczaku
Zakończyło się dochodzenie w Holandii dotyczące sześciu zach
Kontrole ARiMR spędzają sen z powiek rolników. Wie
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, na wniosek Dolnośląskie
Kontrola ARiMR w powiecie krotoszyńskim i wstrzyma
25 stycznia w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej
Gospodarstwa wielkotowarowe mają „parasol ochronny
Poseł Jarosław Sachajko wystąpił do ministra rolnictwa z int
Salmonella w polskim mięsie drobiowym eksportowany
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności wstrzymała w W
Ponad 100 ton polskiego mięsa drobiowego z salmone
Jak wynika z informacji przekazanych przez Agencję ds. Bezpi
Włosi uważają, że drób z Polski jest niebezpieczny
Jak informuje Polsat News, stowarzyszenie włoskich producent
Zdrowe świnie zimą: jak zapobiegać chorobom?
Pomimo całkiem dobrej odporności na niskie temperatury, świn
Salmonella w kurniku
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii&nb
Na Łotwę trafiły ukraińskie jaja z salmonellą
Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobu i Pasz, ł
Na kilku fermach drobiu w Holandii i Niemczech wyk
Pojawiły się informacje, że w Holandii i w Niemczech na ferm
Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarż
Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowan
Salmonella wykryta w kurczakach z Czech
W poniedziałek portal RASFF poinformował o wykryciu groźnych
Salmonella opanowała Stany Zjednoczone
W USA trwają zmagania z salmonellą u ludzi. W ciągu miesiąca
Inwazja brazylijskiego drobiu z salmonellą
Brazylia jest największym eksporterem mrożonych kurczaków na
Bezpieczeństwo żywnościowe – jakie są najpoważniej
Termin „bezpieczeństwo żywnościowe” został ustalony na Konfe
Prezes UOKiK apeluję do sieci handlowych o wprowad
- W trakcie codziennych zakupów wiele osób zastanawia się od
Nieprawidłowości w śląskiej rzeźni. Właścicielowi
Śledczy z katowickiej komendy wojewódzkiej oraz wodzisławscy
Czesi ponownie wykryli Salmonellę w polskim mięsie
Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (JRC) informuje
Do rzeszowskiej rzeźni przyjechał słowacki drób sk
We wtorek 26 lutego w jednej z rzeźni w Rzeszowie, poddano u
W ubojniach znajdą zatrudnienie tylko państwowi le
Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, poinformow
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Czesi nie odpuszczają. Teraz wykryli salmonellę w
Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) przejęła przesył
Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weter
Trwa czarna seria polskiego mięsa. Tym razem salmo
Słoweńskie służby sanitarne wykryły pałeczki salmonelli w pr
Niewydolne kontrole i ignorowanie przepisów na fer
Na początku lipca zeszłego roku weszły w życie przepisy naka
Komisja Europejska chce zakazać handlu polskimi ja
Komisja Europejska rozważa wprowadzenie czasowego zakazu han
W jajach stwierdzono obecność bakterii Salmonella
Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enterit
Kontrole są, ale nie tam gdzie trzeba
Podczas lipcowego posiedzenia Sejmu poseł PSL, Mirosław Mali
Salmonella w amerykańskich kurnikach
Nie maleje liczba przypadków zakażeń salmonellą, której źród
Zmiany w zakresie kontroli świeżych owoców i warzy
W związku ze zgłaszanymi przypadkami procederu przepakowywan
Salmonella: wycofano 600 000 jaj w Niemczech
Rzecznik prasowy firmy Inter-ovo GmbH z Remseck (okręg Ludwi
Czy chów przyzagrodowy zostanie ograniczony?
W amatorskiej hodowli drobiu Amerykanie widzą źródło salmone
Pijany kierowca ciągnika rolniczego uciekał przed
42-letni mieszkaniec gminy Wilków (woj. lubelskie) prowadził
Problemy brazylijskiego BRF
Brazylijski BRF, jedna z największych firm w branży spożywcz
ETO: należy ściślej powiązać energię ze źródeł odn
Jak wynika z nowego sprawozdania Europejskiego Trybunału Obr
Unijni kontrolerzy zbadają system kontroli żywnośc
Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza obecnie poprawność
Inspektorat Transportu Drogowego kontrolował warun
Wojewódzki Inspektorat Transportu Drogowego w Katowicach w d
Policja i profilaktyka ASF
W Polsce zgłaszanych jest coraz więcej przypadków zakażenia
Salmonella w paszy ADM. Czy spółka weźmie odpowied
Jak donosi portal agrarheute.com, po stwierdzeniu (między in
KIPDiP: musimy przejąć obowiązki ministra rolnictw
Od kilku dni, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i
Salmonella w białej czekoladzie produkowanej w Pol
Główny Inspektor Sanitarny nakazał przeprowadzenie kontroli
Tysiące ton mleka dla dzieci wycofane z powodu sal
Francuska firma mleczarska Lactalis ma potężne problemy. W p