Eksport drobiu do Chin tylko z certyfikatem na koronawirusa

Redakcja

W ostatnich dniach agencja Reuters poinformowała, że Chińska Narodowa Komisja Zdrowia (NHC) wydała wytyczne dotyczące kontroli koronawirusa w zakładach przetwórstwa mięsnego, jednocześnie wskazując, że drób żywy oraz produkty mięsne sprowadzane z zagranicy muszą być wolne od wirusa. NHC oświadczyła, że w tym celu firmy eksportujące towary do Chin muszą posiadać, poza standardową dokumentacją, dodatkowy certyfikat w oparciu o przeprowadzone badania w kierunku koronawirusa (kwasu nukleinowego).

 

Eksporterzy mają obowiązek zapewnić identyfikowalność w całym łańcuchu dostaw. Według chińskich wytycznych, zwierzęta do uboju powinny pochodzić z obszarów wolnych od epidemii. Przetwórcy mięsa z obszarów o średnim i wysokim ryzyku zobligowane są do pobierania większej liczby próbek środowiskowych (na etapach: uboju, rozbioru i pakowania) w celu przeprowadzenia testów, niż przetwórcy z obszaru niskiego ryzyka.

 

- Już od pewnego czasu raportowaliśmy, że Chiny zaostrzyły nadzór nad importowaną żywnością dopatrując się związku z nowymi przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności. W prasie pojawiały się doniesienia, że na wniosek chińskich władz największe brazylijskie firmy eksportujące mięso na rynek chiński musiały podpisać specjalne deklaracje, że ich eksport jest „wolny od koronawirusa”. Jednocześnie przedstawiciele branży mięsnej podkreślali, że nie ma dowodów na to, że wirus jest przenoszony przez żywność – czytamy w komunikacie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz