1 czerwca 2020 r. władze Singapuru poinformowały o zniesieniu restrykcji na polski drób wprowadzonych z uwagi na wystąpienie HPAI. Podobną decyzję podjęły wczoraj władze Hongkongu.
Władze Singapuru zniosły restrykcje dla kolejnych powiatów, tj.:
- powiatu kolskiego i konińskiego w województwie wielkopolskim;
- powiatu gliwickiego w województwie śląskim;
- powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego w województwie opolskim;
- powiatu sieradzkiego, łowickiego, łódzkiego wschodniego, poddębickiego, zgierskiego w województwie łódzkim;
- powiatu ostródzkiego w województwie warmińsko-mazurskim.
Z wyżej wymienionych powiatów można eksportować do Singapuru drób, mięso drobiowe, produkty drobiowe i hodowlane ptaki ozdobne.
Natomiast wczoraj służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała o wznowieniu eksportu mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi z następujących powiatów:
- powiat lubartowski, województwo lubelskie;
- powiat krasnostawski, województwo lubelskie;
– powiat ostrowski, województwo wielkopolskie;
- powiat szamotulski, województwo wielkopolskie;
- powiat myśliborski, województwo zachodniopomorskie;
- powiat legnicki, województwo dolnośląskie;
- powiat iławski, województwo warmińsko-mazurskie.
Przyjmowane będzie wyłącznie świeże/zamrożone mięso drobiowe oraz produkty z drobiu, których cała przesyłka pochodzi od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków (Avian Influenza, AI) od momentu wylężenia. Przesyłki jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi (wyprodukowane/zapakowane) będą przyjmowane wyłącznie z kraju, strefy lub kompartmentu wolnego od AI pod warunkiem transportowania ich w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach.
Przesyłka musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia w uzgodnionym formacie używanym aktualnie jako towarzyszące przesyłkom eksportowanym z Polski do Hongkongu.
Źródło: GIW