Jak wynika z informacji przekazanych przez Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności w Sofii, przynajmniej 100 ton zakażonego salmonellą mięsa z drobiu pochodzącego z Polski trafiło na bułgarski rynek. Nazwa firmy pośredniczącej w sprzedaży nie może zostać podana do publicznej wiadomości zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Dr Kremena Stoewa z Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności w wywiadzie dla Bułgarskiego Radia Narodowego przyznała, że Bułgaria otrzymała aż 16 ostrzeżeń o skażonym mięsie od RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach), ale nie powiedziała, kiedy pojawiło się pierwsze doniesienie.
Stoewa nie podała także dokładnej informacji odnośnie ilości importowanego mięsa. Wiadomo, że mówi się o co najmniej 100 tonach mięsa drobiowego, które było sprowadzane przez nie mniej niż trzy miesiące.
Ekspertka zapewnia, że podjęte zostały wszystkie możliwe niezbędne kroki w stosunku do zarażonej produkcji. Ponadto, z podanych informacji wynika, że póki co Bułgaria nie posiada danych na temat zarażonych salmonellą klientów.