Oczekuje się, że w 2019 r. Rosja wyeksportuje aż 250 000 ton mięsa drobiowego, a więc o 40% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrost eksportu Rosja zawdzięczy między innymi dużej produkcji mięsa kaczego.
Wzrost eksportu oszacował dyrektor generalny Rosyjskiego Związku Producentów Drobiu, Siergiej Łachtyukov.
Jak stwierdził Lakhtyukhov: ”mięso z kaczki ma największy potencjał eksportowy w rosyjskim przemyśle drobiarskim”. Jest to produkt premium na Półwyspie Arabskim, a także w Azji, zwłaszcza w Chinach. Wiele państw jest zainteresowanych importem mięsa kaczego z Rosji.
W tym roku Rosja podpisała umowę handlową z Chinami na eksport mięsa drobiowego. Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa prognozuje, że rosyjski eksport drobiu do Chin w 2019 r. wyniesie około 100 milionów USD.
Umowa z Chinami jest korzystna, bo oznacza dodatkowo rynek zbytu dla produktów powszechnie uznawanych za odpady w Rosji, takich jak kurze łapki.
W ciągu ostatnich kilku lat Rosja stale zwiększyła eksport drobiu ze 100 000 ton w 2017 r., do 183 000 ton w 2018 r.
Dotychczas rosyjskie firmy drobiarskie eksportowały przede wszystkim mięso brojlerów i indyków. Niedawno kilku rosyjskich producentów ogłosiło, że zamierza bardziej skoncentrować się na eksporcie mięsa kaczego.
Ulibino, hodowla drobiu z Nowosybirska, potwierdziła, że planuje uruchomienie zakładów produkcji mięsa kaczego w grudniu 2019 r. Na początku przyszłego roku firma rozpocznie sprzedaż na rynkach poza Syberią, a latem 2020 r. eksport do Chin. Koszt inwestycji w farmę kaczek wyniósł 4,2 miliarda rubli (80 milionów dolarów amerykańskich). Firma chce osiągnąć pełną wydajność do 2023 r. i produkować 18 000 ton mięsa kaczego rocznie.
Na podstawie:
PoultryWorld