Włosi uważają, że drób z Polski jest niebezpieczny dla zdrowia

Redakcja

Jak informuje Polsat News, stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych Coldiretti Varese przedstawiło czarną listę najbardziej niebezpiecznych artykułów spożywczych, które trafiają na włoski rynek. Znalazło się na niej mięso drobiowe z Polski. Uznano bowiem, że polskie mięso może być zakażone salmonellą. Na liście znalazły się też francuskie i hiszpańskie ryby oraz pistacje z Turcji i USA. 

 

Jak czytamy na portalu Polsat News, czarna lista stowarzyszenia włoskich producentów rolno-spożywczych została przedstawiona na Międzynarodowym Forum Żywności i Rolnictwa w Cernobbio (Como). Znalazły się na niej produkty, które zdaniem Coldiretti Varese są najbardziej niebezpiecznymi artykułami spożywczymi, które trafiają na włoski rynek. Za wyznacznik uznano liczbę alertów dotyczących poszczególnych produktów. W sprawie obecności salmonelli w polskich kurczakach w 2019 r. wydano w Unii Europejskiej 6 ostrzeżeń.

 

Najniebezpieczniejsze dla zdrowia produkty dostępne we Włoszech uznano ryby z Hiszpanii i Francji. Stowarzyszenie Coldiretti Varese podkreśla, że hiszpańskie tuńczyki i miecznik zawierają zbyt dużo rtęci, a ryby francuskie, głównie makrele, są zakażone pasożytem Anisakis - rodzaj nicieni, których spożycie może prowadzić do uszkodzenia ścian żołądka i jelita. Opisano także przypadki wystąpienia reakcji alergicznych po spożyciu ryb zawierających larwy Anisakis, manifestujących się jako pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, astma, kontaktowe zapalenie skóry, a nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

 

Na czarnej liście żywności znajdują się również pistacje z Turcji i USA oraz orzeszki ziemne z Egiptu ze względu na wysoką zawartość rakotwórczych aflatoksyn.

 

Źródło: polsatnews.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz