12.08.2019 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: od początku miesiąca stawka za brojlery kurze wzrosła średnio o 0,19 zł/kg

Paweł Hetnał

Mimo kiepskich prognoz na podwyżki, ceny skupu kurcząt rzeźnych w ostatnim czasie pną się w górę. Dzisiaj odnotowaliśmy kolejną podwyżkę za brojlery kurze, których przeciętna wartość wzrosła w ciągu 12 dni o 0,19 zł/kg. Wg analityków, pod koniec bieżącego miesiąca, ceny ponownie zaczną spadać.

 

Zachowania uczestników rynku są w ostatnim czasie dosyć gwałtowne. Niektóre podmioty skupujący potrafiły w krótkim czasie obniżyć stawki do 3,30 zł/kg, by po chwili podnieść je do poziomu 3,80 zł/kg. Obecnie są zakłady, które proponują nawet 4,10 zł/kg. Wg analityków z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, do końca bieżącego miesiąca powinny wahać się w granicach 3,50-3,80 zł/kg. Pod koniec sierpnia okaże się w jakim kierunku będą podążać cenniki, a będzie to zależne od rozwoju sytuacji na rynkach unijnych, które pochłaniają największą część polskiego eksportu.

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 12.08.2019 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

 

Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,50 - 4,10 zł/kg (średnia: 3,69 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (09.08.2019) średnia cena wzrosła o 0,05 zł/kg.  

 

kontraktacja: 3,40 - 3,53 zł/kg (średnia: 3,48 zł/kg na podstawie informacji z 7 ubojni).

 

plukon

 

Sprzedaż kurczak tuszka

hurt: 5,40 – 5,90 zł/kg (średnia 5,64 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena wzrosła o 0,16 zł/kg.  

 

Asortyment

Bieżące
notowanie
12.08.2019

Poprzednie
notowanie
09.08.2019

brojler
wolny rynek

3,50-4,10

(3,69)

3,50-3,80

(3,64)

brojler
kontraktacja

3,40-3,53

(3,48)

3,40-3,53

(3,47)

tuszka

5,40-5,90

(5,64)

5,20-5,70

(5,48)

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

KomentarzMariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

 

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz