09.08.2019 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki: podwyżki są, ale trend wzrostowy będzie krótkotrwały

Paweł Hetnał

Rynek skupu żywca kurcząt rzeźnych nadal rośnie. Średnia cena i tak jest jednak na poziomie istotnie niższym niż w porównywalnym czasie w latach ubiegłych.

 

- Znów silnym wsparciem dla przeciętnej rynkowej ceny skupu brojlerów kurzych okazał się poziom 3,50 zł/kg, na którym zatrzymały się spadki i rozpoczęło się korekcyjne odbicie. Ze względu na specyfikę polskiego rynku (bardzo dużą liczbę konkurujących podmiotów skupowych) ruch w górę wygląda dynamicznie. My jednak spodziewamy się, że potencjał tego odbicia jest ograniczony i wkrótce ulegnie wyczerpaniu - komentuje Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz*

*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu. 

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 09.08.2019 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

 

Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,50 - 3,80 zł/kg (średnia: 3,64 zł/kg na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (07.08.2019) średnia cena wzrosła o 0,06 zł/kg.  

 

kontraktacja: 3,40 - 3,53 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg na podstawie informacji z 7 ubojni).

 

plukon

 

Sprzedaż kurczak tuszka

hurt: 5,20 – 5,70 zł/kg (średnia 5,48 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena wzrosła o 0,05 zł/kg.  

 

Asortyment

Bieżące
notowanie
09.08.2019

Poprzednie
notowanie
07.08.2019

brojler
wolny rynek

3,50-3,80

(3,64)

3,49-3,80

(3,58)

brojler
kontraktacja

3,40-3,53

(3,47)

3,40-3,53

(3,47)

tuszka

5,20-5,70

(5,48)

5,00-5,80

(5,43)

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

KomentarzMariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

 

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz