We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić koncepcję ograniczenia stosowania antybiotyków rezerwowych w tuczu drobiu.
W tuczu drobiu w Niemczech antybiotyki są nadal zbyt często stosowane. Rezultatem takich praktyk jest zwiększona oporność ludzi na antybiotyki. - Stosowanie antybiotyków musimy zredukować do absolutnego minimum. Niedopuszczalne jest, aby ważne rezerwowe antybiotyki były tak nadmiernie stosowane w tuczu drobiu – powiedziała Julia Klöckner, federalna minister rolnictwa.
Ostatnio raport oceniający strategię minimalizacji antybiotyków pokazał, że ich wykorzystanie w niemieckiej hodowli świń i bydła w ciągu ostatnich kilku lat znacznie spadło. Niepokojące było jednak tylko niewielkie zmniejszenie stosowania antybiotyków w procesie tuczenia indyków i brojlerów.
W ciągu najbliższych dwóch miesięcy przemysł drobiarski będzie musiał opracować strategię. Powinno to obejmować działania z etapami ograniczonymi czasowo, które prowadzą do znacznej redukcji stosowania antybiotyków. Eksperci z ministerstw żywności i zdrowia będą oceniać propozycje branży i sprawdzać ich skuteczność.