Niemieckie drobiarstwo ma problem. Rząd naciska na radykalne ograniczenie stosowania antybiotyków

Redakcja

We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić koncepcję ograniczenia stosowania antybiotyków rezerwowych w tuczu drobiu.

 

W tuczu drobiu w Niemczech antybiotyki są nadal zbyt często stosowane. Rezultatem takich praktyk jest zwiększona oporność ludzi na antybiotyki. - Stosowanie antybiotyków musimy zredukować do absolutnego minimum. Niedopuszczalne jest, aby ważne rezerwowe antybiotyki były tak nadmiernie stosowane w tuczu drobiu – powiedziała Julia Klöckner, federalna minister rolnictwa.

 

Ostatnio raport oceniający strategię minimalizacji antybiotyków pokazał, że ich wykorzystanie w niemieckiej hodowli świń i bydła w ciągu ostatnich kilku lat znacznie spadło. Niepokojące było jednak tylko niewielkie zmniejszenie stosowania antybiotyków w procesie tuczenia indyków i brojlerów.

 

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy przemysł drobiarski będzie musiał opracować strategię. Powinno to obejmować działania z etapami ograniczonymi czasowo, które prowadzą do znacznej redukcji stosowania antybiotyków. Eksperci z ministerstw żywności i zdrowia będą oceniać propozycje branży i sprawdzać ich skuteczność.

 

plukon

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz