Według progrnoz analityków, sprzedaż rosyjskiego mięsa drobiowego do Chin ma mocno wzrosnąć w ciągu kilku najbliższych lat. Według przewidywań KPMG za pięć lat wartość eksportu drobiu z Rosjii do Chin wyniesie 814 mln $.
Jak dotąd, mięso drobiowe do Chin mogą eksportować 23 zakłady z Rosji. To dużo większa liczba niż w przypadku naszego kraju.
W 2019 wolumen sprzedaży drobiu z Rosji do Państwa Środka ma osiągnąć 30-100 tysięcy ton (według różnych szacunków), a w 2020 roku 100-200 tysięcy ton.
Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, w kwietniu bieżacego roku na rynek chiński dotarły pierwsze dostawy skrzydeł (54 tony) zrealizowane przez firmę Miratorg Agribusiness Holding. Współpracę z Chinami rozpoczęła również inna znacząca firma drobiarska, Grupa Cherkizovo, która chce, by ten rynek stanowił jeden z ich głownych klientów eksportowych.
Rosjanie najbardziej liczą na eksport tak zwanych kurzych łapek i skrzydeł. Spodziewają się, że dużo trudniej będzie z asortymentem – nogi kurcząt, z uwagi na konkurencję firm z UE.
Zdaniem KIPDiP, rosyjskie przedsiębiorstwa drobiarskie są przez Chiny traktowane dużo lepiej niż polskie. Oprócz znacznie większej liczby dopuszczonych do chińskiego rynku firm z Rosji uwagę zwraca także to, że Rosjanie mogą eksportować bezpośrednio do Chin łapki kurczęce, co nie jest jeszcze możliwe z punktu widzenia polskich dostawców.
Źródło: KIPDiP