Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
17 września 2019, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,9412 EUR EUR - 4,3410 GBP GBP - 4,8882 DKK DKK - 0,5813
Archiwum
17.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 171,00 (- 0,44%), kukurydza LIS19 - 164,00 (+ 0,15%), rzepak LIS19 - 386,00 (- 0,52%) [euro/tona] +++ +++ +++ 16.09.2019 12:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,30 zł/kg (na podstawie informacji z 18 ubojni) +++ +++

Inwazja brazylijskiego drobiu z salmonellą

Redakcja

Brazylia jest największym eksporterem mrożonych kurczaków na świecie, dostarczając w ubiegłym roku do Europy mięso o wartości 750 milionów dolarów. Co piąty kurczak jest skażony salmonellą. Dochodzenie przeprowadzone przez Guardiana, Repórter Brasil i Bureau of Investigative Journalism wykazało, że w ciągu ostatnich dwóch lat wywieziono z Brazylii tysiące ton kurczaka zakażonego salmonellą, w tym ponad milion sztuk drobiu  wysłano do Wielkiej Brytanii.

 

Bakterie Salmonella występują w jelitach drobiu i zwierząt gospodarskich. Ptaki i zwierzęta mogą być zakażone przez paszę, wylęgarnie lub przez odchody podczas transportu do ubojni, gdzie ubój i przetwarzanie mogą również rozprzestrzeniać infekcję. U ludzi zatrucie salmonellą może zagrażać życiu, szczególnie u niemowląt i osób starszych.

 

Wysokie standardy unijne i salmonella z Brazylii

 

Szef brazylijskiego organu ds. bezpieczeństwa żywności przyznał, że wskaźnik zanieczyszczenia wynoszący 20% jest zbyt wysoki. - Europa jest o krok przed nami w kwestii kontroli salmonelli - przyznała Ana Lucia Viana, dyrektor Departamentu Kontroli Produktów Zwierzęcych w Brazylii. UE od ponad dziesięciu lat prowadzi duży program redukcji salmonelli w stadach drobiu domowego. W Wielkiej Brytanii wysokie standardy i ścisłe monitorowanie oznacza, że wskaźniki salmonelli wahają się od 1,5% do 2,2% między 2013 a 2017 r. (według Food Standards Agency FSA).

 

Profesor Bernadette de Melo Franco, ekspert ds. Bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie w Sao Paulo, odnotowuje znacznie wyższe wskaźniki salmonelli. - Częstotliwość wykrywania salmonelli u brazylijskiego drobiu wynosi 20%, co oznacza, że co piąty ptak jest pozytywny pod względem salmonelli – potwierdza de Melo.  Alexandre Campos da Silva, który koordynuje kontrole mięsa dla brazylijskiego rządu, powiedział, że „nie jest to ryzykowne” dla zdrowia ludzkiego, ponieważ bakterie giną w procesie gotowania. Jednak salmonellę można przenieść w wyniku kontaktu z surowym kurczakiem.

 
Tylko co piąta przesyłka drobiu jest poddawana badaniom mikrobiologicznym

 

Brazylijska branża drobiarska zatrudnia bezpośrednio lub pośrednio ponad 3,6 miliona osób. Eksportuje ponad 4,3 mln ton kurczaków rocznie na całym świecie. Ale reputacja brazylijskiego przemysłu mięsnego poniosła poważne straty. W marcu 2017 r. wybuchł skandal. Niektórzy inspektorzy w Brazylii twierdzili, że brali łapówki w zamian za odstąpienie od badania mięsa, w tym niektórych partii skażonych salmonellą. Jedenastu urzędników zostało skazanych. Unia Europejska nałożyła tymczasowe embargo na produkty z kurczaka z niektórych źródeł brazylijskich i znacząco zwiększyła kontrole graniczne. Brazylijskie władze postanowiły rozprawić się ze słabymi standardami bezpieczeństwa żywności.

 

Jednak analiza danych przeprowadzona przez Repórter Brasil, we współpracy z Guardianem, wykazała, że mięso skażone salmonellą z Brazylii jest nadal odbierane w kontrolach granicznych UE. Testy wykryły salmonellę w ponad 370 przesyłkach brazylijskiego kurczaka i innego mięsa drobiowego wysyłanego do UE od kwietnia 2017 r. Mięso skażone salmonellą zostało wysłane do kilkunastu krajów UE, w tym do Holandii, Francji, Niemiec, Hiszpanii, Włoch, Belgii, Irlandia i Wielkiej Brytanii.

 

W tym okresie eksportowano do Wielkiej Brytanii co najmniej 1359 ton - ekwiwalent około miliona ptaków - zanieczyszczonego drobiu, chociaż prawdziwa liczba prawdopodobnie będzie wyższa, ponieważ nie każda przesyłka jest tak dokładnie testowana pod kątem choroby. Podczas gdy wszystkie przesyłki mięsa są badane fizycznie, to tylko około jedna na pięć partii podlega obowiązkowym badaniom mikrobiologicznym, co oznacza, że zakażone mięso może przedostać się na stoły konsumentów.

 

Setki ton wycofanego mięsa

 

Dochodzenie Guardian wykazało, że znaczne ilości brazylijskiego kurczaka z salmonellą wykryto w portach w Wielkiej Brytanii od kwietnia 2017 r. Były dostarczane przez dwie największe w Brazylii firmy mięsne, JBS i BRF, lub ich spółki zależne. Analiza dokumentów wewnętrznych uzyskanych z FSA i międzynarodowych dokumentów przewozowych ujawnia, że firmy wysyłały co najmniej 400 ton skażonego kurczaka do Wielkiej Brytanii w ciągu 20 miesięcy. Liczba zanieczyszczonych przesyłek wysłanych przez BRF znacznie spadła w 2018 r., Być może częściowo dlatego, że wiele zakładów w UE zostało wpisanych na czarną listę przez UE. Jednak na początku tego roku BRF został zmuszony do wycofania prawie 500 ton produktów z kurczaka podejrzanych o zakażenie salmonellą. 

 

JBS poinformowało, że żadna z kontroli Operation Weak Flesh „nie kwestionowało standardu jakości jego produktów”. Podkreślono, że towar jest zgodny ze wszystkimi standardami i procedurami ustanowionymi przez Komisję Europejską w odniesieniu do wywozu do UE.

 

BRF zakomunikował natomiast, że „spełnia normy prawne i wymagania jakościowe wszystkich klientów i krajów, w których działa i do których eksportuje, i opiera swoje działania na zobowiązaniach dotyczących bezpieczeństwa, jakości i integralności”.

 

Źródło: The Guardian 

Może zainteresuje Cię również:

Na Łotwę trafiły ukraińskie jaja z salmonellą

Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobu i Pasz, ł

Na kilku fermach drobiu w Holandii i Niemczech wyk

Pojawiły się informacje, że w Holandii i w Niemczech na ferm

Producenci jaj tracą na skutek niesłusznych oskarż

Producenci jaj w Polsce czują się niesprawiedliwie traktowan