Produkcja unijnego mięsa drobiowego wzrośnie w tym roku o 2 proc.

Redakcja

W analizach amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) pojawiły się prognozy, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2019 roku wzrośnie  o około 2 proc. r/r, wobec 2,5 proc. wzrostu w roku 2018 spowodowanego przede wszystkim zwiększeniem produkcji w Polsce. Oczekuje się także niewielkiego wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego w UE, wspieranego przez zmianę preferencji dietetycznych konsumentów i gorszą sytuację ekonomiczną w niektórych państwach unijnych.

 

Co  ciekawe, oczekuje się, że import mięsa do UE pozostanie stabilny, a  około 15 proc. importu będzie pochodziło z Ukrainy. Silny pozostanie przywóz z Tajlandii, Chin i Ukrainy, przy równolegle słabszej Brazylii. Unijny eksport  w 2019 roku powinien być napędzany zwiększoną sprzedażą do następujących państw: Ghana, Filipiny, Ukraina, Wietnam i D.R. Konga. Wywóz do RPA w tym roku prawdopodobnie będzie zbliżony do wolumenu z  roku 2018.

 

Nieciekawie wyglądają statystyki dostaw z Francji do Arabii Saudyjskiej. Francuskie mrożone  kurczaki wysyłane na Bliski Wschód nie są w stanie konkurować z brazylijskim towarem (spadek wywozu o 16  proc. r/r). Ale już wysyłki z UE na Ukrainę (głównie mrożone skrzydła, nogi i MOM) skoczyły w górę o 13 proc.

 

plukon

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz