Sześć państw członkowskich odpowiada za 70% drobiu produkowanego w Unii Europejskiej. Liderem jest Polska.
Unia Europejska zgłosiła rekordową produkcję drobiu w 2018 r., osiągając łącznie 15,2 mln ton, o 3,2 mln ton więcej niż w 2017 r. Według danych Eurostatu, 70% produkcji drobiu w UE pochodziło z sześciu państw członkowskich: Polski (16,8%), Wielkiej Brytanii (12,9%), Francji (11,4%), Hiszpanii (10,7%), Niemiec (10,4%) i Włoch (8,5%).
Wzrost produkcji odnotowano w krajach Europy Wschodniej, takich jak Polska (2,5 mln ton), Węgry (525 000 ton) i Rumunia (452 000 ton, wzrost o 11% w porównaniu z rokiem poprzednim). Jednocześnie Ukraina zwiększyła eksport drobiu na rynek UE, co doprowadziło do oskarżeń ze strony europejskich producentów, którzy już mówią o kryzysie rynkowym.
Źródło: euromeatnews.com