Na rynku skupu brojlerów kurzych ceny korygują się. Tradycyjnie jednak w punkcie zwrotnym rynku zróżnicowanie stawek jest w Polsce dość spore.
- Tydzień temu, 18 marca, w komentarzu zamieszczonym w portalu CenyRolnicze.pl, kiedy średni poziom rynkowy skupu żywca kurcząt rzeźnych wynosił 3,91 zł/kg, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz pisała: „jesteśmy w pewnym sporze z rynkiem, niemniej konsekwentnie uważamy, że obecne poziomy nie utrzymają się w średnim terminie. Jeśli mamy rację, to osłabienie będzie widoczne już pod koniec tego tygodnia”. Te słowa sprawdziły się w stu procentach. Przeciętna rynkowa cena w ostatni piątek (22.03) została przez CenyRolnicze.pl podliczona na 3,68 zł/kg. Co dalej? KIPDiP ocenia, że relatywna słabość rynku potrwa do połowy maja. Mniej więcej w tym terminie znów powinien rozpocząć się marsz w górę - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz*.
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 25.03.2019 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,50 - 3,80 zł/kg (średnia: 3,61 zł/kg na podstawie informacji z 20 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (22.03.2019) średnia cena spadła o - 0,07 zł/kg.
kontraktacja: 3,40 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg na podstawie informacji z 7 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,20 – 5,90 zł/kg (średnia 5,43 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena spadła o -0,05 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,50-3,80 (3,61) |
3,30-3,90 (3,68) |
brojler |
3,40-3,50 (3,47) |
3,40-3,50 (3,45) |
tuszka |
5,20-5,90 (5,43) |
5,10-6,00 (5,48) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło: