Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych w Polsce wyliczana przez portal CenyRolnicze.pl na podstawie kwotowań z wybranych ubojni nadal rośnie. Dynamika wzrostu przyspieszyła.
- Pesymizm producentów żywca brojlerów kurzych szybko zmienił się w pełne nadziei oczekiwanie na dalsze wzrosty. Takie nadzieje nie są pozbawione podstaw. Z jednej strony systematycznie rośnie polska sprzedaż eksportowa do RPA (około 5 tys. ton miesięcznie), a z drugiej maleje przywóz mięsa z Ukrainy (zgodnie z danymi Komisji Europejskiej w grudniu 2018 roku do naszego kraju prawie nie importowano ukraińskiego „fileta z kością”). Rynek znajduje się także w okresie gdzie wzrosty cen występują tradycyjnie od wielu już lat - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz*.
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 06.02.2019 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 3,20 - 3,65 zł/kg (średnia: 3,37 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (04.02.2019) średnia cena wzrosła o +0,14 zł/kg.
kontraktacja: 3,00 - 3,40 zł/kg (średnia: 3,17 zł/kg na podstawie informacji z 7 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 4,70 – 5,40 zł/kg (średnia 5,06 zł/kg, na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena wzrosła o +0,18 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,20-3,65 (3,37) |
3,00-3,40 (3,23) |
brojler |
3,00-3,40 (3,17) |
3,00-3,40 (3,16) |
tuszka |
4,70-5,40 (5,06) |
4,50-5,20 (4,88) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło: