Na rynku skupu kurcząt rzeźnych ceny są stabilne, ale na niskich poziomach. Niewielkie ruchy cenowe nie oznaczają jednak rynkowego zastoju.
- Wbrew pozorom podaż żywca jest w tym tygodniu wysoka. Wielu hodowców (a także ubojni) stara się „upchnąć” jak najwięcej odstaw żywca właśnie w dniach poprzedzających święta. Do rzadkości nie należą decyzje producentów o kilkudniowych przyspieszeniach w sprzedaży. Powody takiego postępowania są dwa: ograniczenia w aktywności niektórych ubojni oraz strach przed dalszym spadkiem ceny. Obawy o presję na spadek cen – oprócz kwestii psychologicznych – opierają się także na rynkowych doniesieniach o słabnącym eksporcie. Po Nowym Roku niektórzy uczestnicy rynku będą oczekiwać początku sezonowej poprawy notowań - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. *
* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 21.12.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 2,60 - 2,80 zł/kg (średnia: 2,70 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (19.12.2018) średnia cena wzrosła o +0,02 zł/kg.
kontraktacja: 3,05 - 3,45 zł/kg (średnia: 3,18 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 3,80– 4,40 zł/kg (średnia 4,08 zł/kg, na podstawie informacji z 10 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena wzrosła o +0,02 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
2,60-2,80 (2,70) |
2,60-2,80 (2,68) |
brojler |
3,05-3,45 (3,18) |
3,10-3,20 (3,16) |
tuszka |
3,80-4,40 (4,08) |
3,80-4,40 (4,06) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło: