Średnia cena rynkowa skupu żywca kurcząt rzeźnych wyliczana przez portal CenyRolnicze.pl utknęła tuż pod poziomem 3 złotych. Mimo bardzo niskiej wartości przeciętnej ceny, wielu uczestników rynku ze strachem ją akceptuje, bojąc się dalszych zniżek.
- Dla wszystkich jest jasne, że weszliśmy w okres najniższych cen w roku. Powszechną wiedzą jest także to, że zmagamy się z rosnącą konkurencją na naszym głównym rynku zbytu czyli w Unii Europejskiej, przy stabilnym popycie w kraju i ogromnej nadprodukcji mięsa brojlerów kurzych. W takich warunkach jako sukces należy ocenić to, że ceny skupu są od jakiegoś czasu stabilne. To jednak bardzo krucha podstawa, aby móc na niej budować nadzieję na zwyżkę, choćby symboliczną. Bardziej prawdopodobne wydaje się, że obecne poziomy są tylko przystankiem przed dalszymi spadkami - komentuje aktualną sytuację rynkową Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. *
* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 28.11.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: wolny rynek: 2,80 - 3,05 zł/kg (średnia: 2,93 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (26.11.2018) średnia cena spadła o -0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,20 - 3,45 zł/kg (średnia: 3,26 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 4,30 – 4,90 zł/kg (średnia 4,56 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania średnia cena spadła o -0,01 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
2,80-3,05 (2,93) |
2,80-3,10 (2,94) |
brojler |
3,20-3,45 (3,26) |
3,20-3,27 (3,22) |
tuszka |
4,30-4,90 (4,56) |
4,25-4,90 (4,57) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob