Czy "mięso" wyprodukowane w laboratorium można nazwać mięsem?

Redakcja

Kilkanaście dni temu amerykańskie organizacje drobiarskie wspierane przez innych producentów mięsa wysłały list do prezydenta USA Donalda Trumpa. W piśmie branża mierzy się z rosnącą obecnością na rynku „mięsa” produkowanego w laboratoriach.

 

 

Podpisani pod listem do Trumpa producenci tradycyjnego mięsa domagają się, aby „mięso” wyprodukowane w laboratorium nie mogło być etykietowane jako „mięso” albo jako „drób”, gdyż może to wprowadzać w błąd konsumentów albo przekazywać mylącą informację o prawdziwej naturze produktu. Amerykańska branża mięsna domaga się także, aby nadzór nad produkcją „mięsa” w laboratoriach miał USDA, czyli amerykański departament rolnictwa, jako najbardziej kompetentna instytucja dbającą o bezpieczeństwo konsumentów w odniesieniu do żywności. O nadzór nad nowym obszarem z USDA konkuruje FDA, czyli amerykańska agencja zajmująca się regulacją rynku farmaceutycznego.

 

plukon

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz