Według oficjalnych danych Tureckiego Instytutu Statystycznego, produkcja jaj kurzych (1,5 miliarda sztuk) spadła w tym kraju w czerwcu o 5,5% w porównaniu do poprzedniego miesiąca i o 0,7% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim. Liczba zabitych kurczaków (102 miliony) zmniejszyła się o 11,1% w czerwcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca i spadła o 2,5% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim.
Liczba ubitych indyków (572 000) zmniejszyła się o 7,6% w czerwcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca i wzrosła o 33,3% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim.
Produkcja mięsa drobiowego (178 771 ton) spadła w czerwcu o 10,7% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 1,3% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim. Produkcja mięsa w Turcji (6200 ton) spadła o 10% w czerwcu w porównaniu do poprzedniego miesiąca i wzrosła o 37,8% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim. Zgodnie z serią dostosowaną sezonowo i kalendarzowo, produkcja mięsa drobiowego zmniejszyła się o 1,2% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Według serii kurczaka z korektą kaloryczną, produkcja mięsa spadła o 0,04% w porównaniu z tym samym miesiącem w roku poprzednim.
Źródło: euromeatnews.com