Mimo, że to wydaje się już nudne, na rynku skupu kurcząt rzeźnych średnia cena to cały czas cztery złote za kilogram. W dalszym ciągu dochodzi do mniejszej niż zwykle liczby transakcji.
- Do wzrostu ceny żywca nie doprowadziły ani upały, ani nawet przyzwoity popyt eksportowy. Pojawiająca się na rynku spiskowa teoria głosi, że wzrosty zostały zatrzymane przez „fileta z kością”, który jest importowany z Ukrainy. My sądzimy, że choć przywóz mięsa od naszych sąsiadów ma rosnące znaczenie, to jednak jego wpływ na rynek krajowy jest na razie przeceniany. Bardziej prawdopodobne jest, że to szybko rosnąca podaż żywca nie pozwala na zwyżki cen, na bieżąco zaspokajając potrzeby zgłaszane przez ubojnie. W dłuższym terminie wsparciem dla rynku powinien być eksport do RPA (tak bezpośredni, jak i pośredni). Na koniec warto zauważyć, że jeśli ceny skupu nie wzrosną w ciągu najbliższych dwóch tygodni, to szanse na późniejsze podwyżki będą już bardzo niewielkie. Wtedy poziom około 4,10 złotych będzie tegorocznym maksimum - komentuje bieżącą sytuację na rynku drobiu Mariusz Szymyślik z KIPDiP.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 13.08.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,80 - 4,10 zł/kg (średnia: 3,98 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (10.08.2018) ceny minimalna i maksymalna nie uległy zmianie. Cena średnia jest wyższa o +0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,60 - 3,72 zł/kg (średnia: 3,66 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,50 – 6,30 zł/kg (średnia 5,96 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania ceny minimalna i maksymalna nie zmieniły się. Wzrosła natomiast średnia cena o +0,01 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,80-4,10 (3,98) |
3,80-4,10 (3,97) |
brojler |
3,60-3,72 (3,66) |
3,55-3,72 (3,65) |
tuszka |
5,50-6,30 (5,96) |
5,50-6,30 (5,95) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob