Ciągle cztery złote. Rynek skupu kurcząt rzeźnych jest jednak tak cichy, jak rzeczywistość przed burzą. Czy czekają nas w związku z tym zmiany?
- Naszym zdaniem to już ostatnie chwile przystanku na poziomie 4 złotych za kilogram. Uważamy, że już niebawem powinniśmy oddalić się w górę od tego poziomu. Nacisk na wzrost cen występuje nie tylko w Polsce, ale i w całej, upalnej Europie. Pod koniec ubiegłego tygodnia drobiarze z Niemiec wezwali odbiorców mięsa do podwyższenia cen ze względu na wzrost kosztów pasz związany z suszą. Jeśli dodamy do tego utrzymujące się od dłuższego czasu czynniki przemawiające za ruchem cen w górę (eksport, sezonowość, etc.), to otrzymamy solidną bazę do kolejnych wzrostów - komentuje sytuację rynkową dla naszego portalu Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 06.08.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,80 - 4,20 zł/kg (średnia: 3,97 zł/kg na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (03.08.2018) cena minimalna nie uległa zmianie. Cena maksymalna wzrosła o +0,10 zł/kg. Cena średnia jest wyższa o +0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,55 - 3,70 zł/kg (średnia: 3,64 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka
hurt: 5,50 – 6,30 zł/kg (średnia 5,94 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania ceny średnia, minimalna i maksymalna nie zmieniły się.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,80-4,20 (3,97) |
3,80-4,10 (3,96) |
brojler |
3,55-3,70 (3,64) |
3,55-3,70 (3,63) |
tuszka |
5,50-6,30 (5,94) |
5,50-6,30 (5,94) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz