Zatrzymania rynku ciąg dalszy. Mimo, że poziom 4 złotych za kilogram ma tylko psychologiczne znaczenie, średnie ceny nie mogą się na razie z nim uporać.
- Rynkowe zmagania z czterema złotymi nie powinny nikogo dziwić. To jak duży skok wykonał ostatnio rynek widać choćby po procentowym wzroście, który w ostatnich trzech miesiącach wyniósł około 25 procent. Jak informowaliśmy wcześniej, poziom czterech złotych nie ma żadnego technicznego znaczenia. Jest to jedynie „okrągła bariera”. Czy zostanie ona trwale pokonana? Naszym zdaniem nie ma co do tego wątpliwości… - komentuje Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
* Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 23.07.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,90 - 4,05 zł/kg (średnia: 3,97 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (20.07.2018) cena minimalna utrzymała się na tym samym poziomie, przy jednoczesnym spadku stawki maksymalnej o -0,05 zł/kg. Cena średnia jest niższa o - 0,01 zł/kg.
kontraktacja: 3,55 - 3,68 zł/kg (średnia: 3,63 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka:
hurt: 5,80 – 6,30 zł/kg (średnia 6,01 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania ceny minimalna i maksymalna tuszki nie uległy zmianie. Średnia cena tuszki spadła o - 0,03 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,90-4,05 (3,97) |
3,90-4,10 (3,98) |
brojler |
3,55-3,68 (3,63) |
3,55-3,65 (3,62) |
tuszka |
5,80-6,30 (6,01) |
5,80-6,30 (6,04) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz