Oficjalne dane opublikowane przez Turecki Instytut Statystyczny pokazują, że produkcja mięsa drobiowego w tym kraju wzrosła w maju w porównaniu z liczbą odnotowaną w maju 2017 r. Liczba ubitych kur i indyków wyniosła odpowiednio 115 milionów i ponad 600 000 sztuk.
- Liczba ubitych kur zwiększyła się o 4% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku. Liczba ubitych indyków wzrosła o 52,9% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku - czytamy w raporcie przedstawionym przez TurkStat.
Produkcja mięsa drobiowego w maju wynosiła około 200 000 ton, a produkcja mięsa indyczego prawie 6900 ton. Oznacza to wzrost o 4% u kurczaków i o 58,3% w produkcji mięsa indyczego. W maju produkcja jaj kurzych w kraju wzrosła o 2,1% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku, osiągając 1,6 miliarda sztuk.
Źródło: euromeatnews.com