Na rynku podaż żywca jest coraz mniejsza. Aby zapewnić sobie surowiec ubojnie muszą konkurować między sobą cenami. W efekcie cena średnia atakuje poziom 4 złotych za kilogram.
- Wchodzimy w najlepszy z punktu widzenia hodowców okres w tym roku. W ciągu 5-6 tygodni ceny powinny zameldować się na tegorocznych rekordach. Dzisiaj, w notowaniach portalu CenyRolnicze.pl do rzadkości nie należą oferty 4.10 zł/kg. Naszym zdaniem temu poziomowi daleko jeszcze do najwyższego w tym roku. Może 52-tygodniowym maksimum będzie 4.5, a może 4.6 zł/kg? Tego jeszcze nie wiemy. Jednak wymienione poziomy nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem - komentuje Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 11.07.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,90 - 4,20 zł/kg (średnia: 3,99 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (09.07.2018) ceny minimalna i maksymalna wzrosły po + 0,10 zł/kg. Cena średnia jest wyższa o + 0,07 zł/kg.
kontraktacja: 3,55 - 3,60 zł/kg (średnia: 3,57 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka:
hurt: 5,90 – 6,40 zł/kg (średnia 6,09 zł/kg, na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania ceny minimalna i maksymalna poszły w górę odpowiednio o + 0,10 zł/kg i + 0,20 zł/kg. Średnia natomiast jest wyższa o + 0,06 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,90-4,20 (3,99) |
3,80-4,10 (3,92) |
brojler |
3,55-3,60 (3,57) |
(3,52-3,60) (3,56) |
tuszka |
5,90-6,40 (6,09) |
5,80-6,20 (6,03) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz