Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8051 EUR EUR - 4,2802 GBP GBP - 4,9479 DKK DKK - 0,5733
Archiwum
18.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 183,50 (- 0,81%), kukurydza CZE19 - 165,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 363,50 (+ 0,55%) [euro/tona] +++ +++ +++ 17.04.2019 13.08 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++

Sukces kurczaka na japońskim rynku

Paweł Hetnał
Pixabay

Dane statystyczne zebrane przez japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa ujawniły, że spożycie kurcząt znacząco wzrosło w ostatnich latach. Już pięć lat temu w Kraju Kwitnącej Wiśni drób przebił w tym względzie wieprzowinę, a dystans ten powiększa się z roku na rok.

 

 

Spożycie mięsa w Japonii na jednego mieszkańca w 2016 roku wyniosło 31,6 kilograma, co stanowi rekordowy wynik, a mięso z kurczaka okazało się mieć zdecydowanie większe spożycie niż wieprzowina i wołowina. Rok 2012 był pierwszym rokiem, w którym kurczak wyprzedził spożycie wieprzowiny w Japonii, a trend ten nasila się z roku na rok. Zwyczaje żywieniowe japońskich konsumentów zmieniły się w 2013 r., kiedy to kurczak z sałatkami, wprowadzony do sprzedaży przez sklepy typu convenience, podbił rynek. Japończycy ostatnio chętnie kupują próżniowo pakowaną, lekko parzoną, pierś z kurczaka.

 

Fuji Keizai, grupa zajmująca się badaniami marketingowymi z siedzibą w Tokio, szacuje, że sprzedaż sałatkowych kurczaków wzrośnie z 26,9 mld jenów (245 mln USD) w 2017 r. do 31,1 mld jednów (283 mln USD) do 2022 r. Jak uważają analitycy, sukces kurczaka na japońskim rynku w konfrontacji z wieprzowiną opiera się na jego niższej cenie i zdrowej, niskiej zawartości tłuszczu.

 

Źródło: euromeatnews.com 

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Przelew poszedł, mięso nie dojechało

Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z

Coraz więcej mówi się o wykorzystaniu owadów w pro

Pasze dla drobiu na bazie białka owadów są już dozwolone &nb

Dobre wieści dla drobiarzy

Cieszący się bardzo dużym uznaniem branży drobiarskiej Rabob