Raportowane przez portal CenyRolnicze.pl wartości skupu kurcząt rzeźnych na dobre zadomowiły się powyżej poziomu 3,70 zł/kg. Może rozczarowujemy brakiem zmienności w naszych komentarzach, ale nadal sądzimy, że rynek dopiero się rozgrzewa i tego lata zobaczymy zdecydowanie wyższe poziomy.
- W bliskim horyzoncie ważna powinna być bariera 4 złotych. Jej istotność bardziej opiera się jednak na psychologii niż jakichkolwiek merytorycznych przesłankach. Fundamentalnie popyt z Europy Zachodniej na polskie mięso nie słabnie. Dopóki tak będzie, dopóty ceny będą rosły - komentuje Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 25.06.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,60 - 3,90 zł/kg (średnia: 3,74 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (22.06.2018) cena minimalna nie zmieniła się, a cena maksymalna wzrosła o +0,10 zł/kg. Cena średnia jest wyższa o + 0,03 zł/kg.
kontraktacja: 3,40 - 3,52 zł/kg (średnia: 3,48 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka:
hurt: 5,60 – 6,10 zł/kg (średnia 5,88 zł/kg, na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatniego notowania ceny minimalna i maksymalna nie zmieniły się. Średnia natomiast jest wyższa o + 0,04 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,60-3,90 (3,74) |
3,60-3,80 (3,71) |
brojler |
3,40-3,52 (3,48) |
3,40-3,52 (3,48) |
tuszka |
5,60-6,10 (5,88) |
5,60-6,10 (5,84) |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz