Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
03 marca 2021, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3.7509 EUR EUR - 4.5393 GBP GBP - 5.2450 DKK DKK - 0.6104
Archiwum
03.03.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ 02.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 2,00%), kukurydza MAR21 - 228,00 (+ 0,22%), rzepak MAJ21 - 502,50 (+ 1,26%) [euro/tona] +++ +++ +++

Polski drób coraz bliżej Chin

Paweł Hetnał

W zeszłym tygodniu chińskie władze weterynaryjne przekazały długo wyczekiwany projekt znowelizowanego protokołu bilateralnego pomiędzy Polską a Chinami, dotyczącego mięsa drobiowego. Bez wątpienia krok ten, przybliżający polski drób do powrotu na rynek Państwa Środka, jest następstwem intensywnych działań administracji rządowej, wspieranej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą (KRD-IG).

 

 

Najnowszy dokument, zawierający uwagi strony chińskiej, stanowi kolejną wersję projektu protokołu. Pierwsza propozycja została przekazana przez władze weterynaryjne ChRL w styczniu tego roku. Niestety po odesłaniu projektu z uwagami strony polskiej w lutym 2018 r. zaległa cisza. Brak odpowiedzi częściowo był spowodowany zbliżającym się Chińskim Nowym Rokiem, a następnie gruntowną restrukturyzacją chińskiej administracji rządowej, w tym pionu odpowiedzialnego za negocjacje protokołu.

 

Ważnym momentem w relacjach polsko-chińskich, które przyczyniły się do przesłania dokumentu, była wizyta delegacji resortu rolnictwa w Chinach w połowie maja tego roku pod przewodnictwem Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jacka Boguckiego. Rozmowy wysokiego szczebla w Pekinie, a następnie wizyta delegacji na targach SIAL China w Szanghaju stanowiły potwierdzenie dla strony chińskiej o poważnego traktowaniu przez Polskę relacji z Państwem Środka. W tym samym czasie w Chinach przebywali reprezentanci KRD-IG i polskich producentów drobiu, uczestnicząc w licznych wydarzeniach, takich jak konferencja IFPS, czy targi SIAL China.

 

- Wspólne wyjazdy i uczestnictwo w licznych spotkaniach oraz wydarzeniach zarówno przedstawicieli polskiej administracji rządowej, jak i reprezentantów organizacji branżowych i sektora drobiowego, a także polskich parlamentarzystów, stanowią wyraźny sygnał dla naszych chińskich partnerów, że traktujemy ich z należytą powagą i odpowiednią rangą – ocenia Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

 

Bezpośrednim pozytywnym skutkiem majowej wizyty w Chinach była misja przedstawicieli największej chińskiej organizacji zrzeszającej podmioty związane z produkcją i dystrybucją mięsa – China Meat Association (CMA) pod koniec maja tego roku. W trakcie seminarium pn. „Perspektywy eksportu polskiego drobiu do Chin”, które odbyło się 29 maja w Ministerstwie Rolnictwa, zorganizowanego przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, omówiono plany dotyczące współpracy handlowej między naszymi krajami. Obie strony wyraziły nadzieję na szybkie, powtórne otwarcie rynku Chin dla polskiego drobiu, upatrując w tym szansę na rozwój. W spotkaniu, obok reprezentantów i członków KRD-IG i CMA, obecni byli także Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz polscy parlamentarzyści – członkowie niedawno powołanego Parlamentarnego Zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki.

 

- Instytucje spoza sektora rolno-spożywczego, np. banki, posiadają już narzędzia aby wspierać wymianę handlową z Chinami. Co więcej, Polski rząd wspiera starania o ponowne otwarcie rynku Chin dla polskiego drobiu, co jest dla nas, producentów, znaczącym ułatwieniem w ponownym wejściu na ten kluczowy, azjatycki rynek. Myślę też, że partnerzy z Chiny doskonale zdają sobie sprawę z korzyści, jakie mogą wynikać z nawiązania współpracy. Świadczyć o tym może fakt, że tak liczna, bo aż 24-osobowa delegacja CMA, wybrała Polskę jako jeden z czterech odwiedzanych krajów europejskich – podsumowuje perspektywy współpracy polsko-chińskiej Łukasz Dominiak.

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Chiny: ogromne zanieczyszczenie wody przez ASF

Zakaz skarmiania odpadami kuchennymi świń w związku z walką

Szokujący wzrost popytu na surowce paszowe w China

Według FAO w 2021 roku wzrośnie światowy handel zbożami i gw

Polska mąka pojedzie do Chin?

- Dziś zakończył się ważny etap w pracach nad dostępem polsk