Brazylijskie problemy szansą dla polskiego drobiu?

Paweł Hetnał

W ostatnich dniach w Pekinie trwały amerykańsko-chińskie rozmowy na wysokim szczeblu dotyczące rolnictwa. Najważniejszym punktem w spisie spraw do załatwienia, który przywiozła ze sobą delegacja amerykańska było otwarcie rynku chińskiego dla dostaw surowego mięsa drobiowego z USA. Fiasko tych negocjacji mogłoby dla polskiego drobiu uchylić furtkę na rynek chiński, który niedawno otworzył się na mięso z Tajlandii i Białorusi. 

 

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie chcą wykorzystać słabości Brazylijczyków, którzy obecnie zaspokajają około 80 procent chińskiego importu drobiu, a którzy z powodu kłopotów z jakością sanitarną mięsa oraz obsługą logistyczną ferm, tracą wiarygodność na całym świecie. Założeniem negocjatorów z USA jest to, że Chińczycy w obliczu niepewnych dostaw z Brazylii są w niejako przymusowej sytuacji. Z drugiej jednak strony chińscy urzędnicy, chcąc zachować twarz, muszą wymóc na partnerach z USA analogiczny dostęp do rynku północnoamerykańskiego dla chińskich zakładów nawet, jeśli ów dostęp miałby być tylko teoretyczny. Temu sprzeciwia się wielu czołowych amerykańskich polityków, którzy swą postawę usprawiedliwiają troską o bezpieczeństwo zdrowotne kraju.

 

Amerykański przemysł drobiarski liczy, że ewentualne otwarcie rynku chińskiego będzie skutkować przede wszystkim wzrostem marży na asortymencie, który nie cieszy się powodzeniem na rynku wewnętrznym. Wydaje się, że ewentualne fiasko rozmów amerykańsko-chińskich mogłoby doprowadzić do rzeczywistego wejścia na rynek chiński mięsa z Polski. Od jakiegoś już czasu można bowiem zaobserwować, że Chiny starają się zdywersyfikować dostawy drobiu z Brazylii. Tylko w ostatnich kilku tygodniach donosiliśmy o otwarciu rynku chińskiego na nowe kraje. Wśród najbardziej znaczących państw można wymienić Tajlandię oraz Białoruś (która wchodzi na chiński rynek prawdopodobnie w wyniku „wymiany handlowej” między oboma krajami).

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

 

Źródło: KIPDiP

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz