Rośnie polski eksport drobiu

Paweł Hetnał

Oficjalne dane opublikowane przez polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pokazują, że eksport drobiu zwiększył się w pierwszym kwartale bieżącego roku o 12,5% w porównaniu z tym samym okresem 2017 roku. Polski drób chętnie przyjmują na swój rynek m. in. Niemcy, Hiszpanie i Brytyjczycy.

 

Eksport drobiu zwiększył się do wszystkich istniejących głównych partnerów handlowych Polski, z wyjątkiem Francji, Węgier, Bułgarii i Rumunii. Eksport do tych krajów spadł o około 9% w ramach długofalowego trendu, w którym rosnąca konsumpcja drobiu w krajach Europy Zachodniej jest zaspokajana przez produkcję w innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej.


Jednak kluczowi partnerzy handlowi zwiększyli popyt na polskie produkty drobiowe w następujący sposób: Niemcy (o 21%), Wielka Brytania (o 18%), Holandia (o 11%), Hiszpania (o 22%) i Belgia (o 16%) %). Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej, a najnowsza prognoza mówi o produkcji, która przekroczy 201 000 ton w 2018 r., pokrywając prawie 20% konsumpcji w UE. Wielka Brytania (14%) i Hiszpania (11%) zajmują drugie i trzecie miejsce w rankingu producentów drobiu w Europie.

 

Źródło: www.euromeatnews.com

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz