Polski mrożony drób trafi do Singapuru

Paweł Hetnał

W grudniu 2017 r. władze singapurskie zatwierdziły Polskę do eksportu mięsa drobiowego. Jednakże do otwarcia rynku konieczne było zakończenie dalszych procedur. Tym samym sześć zakładów uzyskało uprawnienia eksportowe, a kolejne trzy czynią starania by tak się stało.

 

Dopiero 20 kwietnia br. władze singapurskie zatwierdziły wzór świadectwa zdrowia dla mięsa mrożonego eksportowanego z Polski do Singapuru.

 

W wyniku niedawnej decyzji podjętej przez służby weterynaryjne Singapuru zatwierdzenie do eksportu uzyskało 6 zakładów mięsa drobiowego, kolejne 3 podmioty sektora mięsa drobiowego będą mogły liczyć na uzyskanie uprawnień eksportowych w najbliższej przyszłości. Warunkiem zatwierdzenia tych podmiotów jest przekazanie dodatkowych informacji w związku ze złożonymi aplikacjami oraz w przypadku jednego zakładu konieczne jest dalsze uzupełnienie dokumentacji z działań naprawczych po kontroli singapurskiej w maju 2017 r.

 

Finalizacja procesu uzgodnień świadectwa zdrowia dla polskiego mrożonego mięsa drobiowego, eksportowanego do Singapuru oraz udzielenie zgody na eksport z 6 polskich zakładów stanowi zwieńczenie wieloletnich wysiłków polskiej administracji rządowej oraz podmiotów branży drobiarskiej.

 

Źródło: www.wetgiw.gov.pl

 

ogloszenia dla hodowcow drobiu

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz