Ceny, choć nieco wolniej, nadal pną się w górę. To normalne zjawisko – rynek dostosowuje się do nowych poziomów. Eksperci z KIPDiP nie mają wątpliwości, że jesteśmy dopiero na początku trendu wzrostowego, który powinien potrwać co najmniej przez trzy najbliższe miesiące.
- Rzecz jasna nie będzie to okres w którym wartość kurcząt będzie wyłącznie rosła. Korekty w dół będą się zdarzały, niemniej średnioterminowo ceny skupu będą rosły. Sądzimy, że oprócz czynników związanych z handlem zagranicznym, o których Państwa systematycznie informujemy, a które odgrywają obecnie kluczową rolę, na znaczeniu zyskuje w ostatnich dniach także popyt wewnętrzny - mówi Mariusz Szymyślik z KIPDiP.*
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 23.05.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,40 - 3,80 zł/kg (średnia: 3,59 zł/kg na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (21.05.2018) cena maksymalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, cena minimalna wzrosła o + 0,20 zł/kg, średnia stawka jest wyższa o + 0,05 zł/kg.
kontraktacja: 3,30 - 3,50 zł/kg (średnia: 3,37 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka:
hurt: 5,60 – 6,30 zł/kg (średnia 5,88 zł/kg, na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od poniedziałku cena minimalna i maksymalna pozostały na tym samym poziomie, cena średnia jest wyższa o + 0,06 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,40 - 3,80 |
3,20 - 3,70 |
brojler |
3,30 - 3,50 |
3,27 - 3,50 |
tuszka |
5,60 - 6,30 |
5,60 - 6,30 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz