Ceny śmielej ruszyły w górę. Wygląda na to, że kolejne ubojnie nie mogą już negować warunków rynkowych i są zmuszone korygować swoje cenniki.
Spekulujemy, że ta sytuacja będzie się stopniowo rozwijać i niebawem średnie ceny transakcyjne powinny być jeszcze wyższe. Główny powód dobrego zachowania rynku pozostaje niezmienny: mniej brazylijskiego mięsa w Unii Europejskiej zwiększa popyt na dostawy z innych krajów-producentów. Ceny skupu wspierają także zamówienia z handlu nowoczesnego oraz – w niewielkim stopniu – ostatnie osłabienie polskiej waluty. Przypominamy, że wchodzimy w okres, który – sezonowo – jest bardzo przychylny dla producentów brojlerów - powiedział portalowi CenyRolnicze.pl Mariusz Szymyślik z KIPDiP.*
*Mimo najlepszej wiedzy wykorzystanej do sporządzania niniejszego komentarza KIPDiP nie jest w stanie zapewnić, że rynek będzie kształtował się zgodnie z przewidywaniami Izby. KIPDiP nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek decyzje biznesowe podjęte na podstawie treści zawartych w komentarzu.
Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 14.05.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler:
wolny rynek: 3,00 - 3,40 zł/kg (średnia: 3,19 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (11.05.2018) cena maksymalna wzrosła o + 0,20 zł/kg, cena minimalna została podniesiona o + 0,05 zł/kg, średnia stawka jest wyższa o + 0,05 zł/kg.
kontraktacja: 3,20 - 3,40 zł/kg (średnia: 3,28 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).
Sprzedaż kurczak tuszka:
hurt: 5,00 – 5,50 zł/kg (średnia 5,16 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna wzrosła o + 0,20 zł/kg, cena maksymalna została podniesiona o + 0,10 zł/kg, cena średnia jest wyższa o + 0,10 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,00 - 3,40 |
2,95 - 3,20 |
brojler |
3,20 - 3,40 |
3,20 - 3,30 |
tuszka |
5,00 - 5,50 |
4,80 - 5,40 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Źródło:
https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob
Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz