21.03.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki - paniczne reakcje ubojni

Agnieszka Wojtyra
fot. pixabay.com

Zgodnie z prognozami KIPDiP rynek nadal spada, co więcej zniżki przybierają na sile. Od szczytu ceny spadły już o prawie 10 procent.

Takie poruszanie się rynku „od bandy do bandy" jest polską specyfiką. W porównaniu do rynków zachodnioeuropejskich w naszym kraju jest zdecydowanie większa liczba ubojni. Ubojnie te, w warunkach okresowego niedostosowania podaży do popytu agresywnie konkurują między sobą, co powoduje, że ceny odrywają od swoich fundamentów.

- Mamy wrażenie, że w ostatnich tygodniach ceny wzrosły za bardzo, w sposób nieuzasadniony - komentuje Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Takie zachowanie doprowadziło jednak do kolejnej nierównowagi popytowo-podażowej, tym razem na niekorzyść zbywców żywca.

Paniczne reakcje ubojni są teraz takie same jak przy zwyżkach, tylko działają w przeciwnym kierunku.

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 21.03.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,35 - 3,55 zł/kg (średnia: 3,46 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (19.03.2018) cena minimalna spadła o - 0,15 zł/kg, maksymalna również o - 0,15 zł/kg, średnia stawka zmalała tym razem o kolejne - 0,08 zł/kg.

kontraktacja: 3,40 - 3,46 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).

Sprzedaż kurczak tuszka:

hurt: 5,00 – 5,90 zł/kg (średnia 5,28 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od poniedziałku cena minimalna spadła o - 0,25 zł/kg, zaś cena maksymalna nie zmieniła się, cena średnia zmalała o - 0,16 zł/kg.

Asortyment

Bieżące
notowanie
21.03.2018

Poprzednie
notowanie
19.03.2018

brojler
wolny rynek

3,35 - 3,55
(3,46)

3,50 - 3,70
(3,54)

brojler
kontraktacja

3,40 - 3,46
(3,43)

3,40 - 3,46
(3,43)

tuszka

5,00 - 5,90
(5,28)

5,25 - 5,90
(5,44)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz