19.03.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki - zgodnie z przewidywaniami spadki cen

Agnieszka Wojtyra
notowania cen tuszki drobiowej, notowania drobiu
fot. pixabay.com

Notowania cen skupu kurcząt rzeźnych podawane przez portal CenyRolnicze.pl obniżyły się już o prawie 7 procent licząc od szczytu.

 

Zdaniem Mariusza Szymyślika z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz osłabienie rynku jest wypadkową trzech przyczyn: rosnącej bez przerwy produkcji, wysokiego stopnia nasycenia rynku wewnętrznego i silnej złotówki.

Wszystkie te czynniki będą działać dalej. Jednak z drugiej strony, za wcześniejsze wzrosty odpowiadał silny popyt eksportowy, który będzie w dalszym ciągu działał w przeciwnym kierunku. Na razie jednak, przynajmniej do świąt, ceny powinny albo spadać, albo – w najlepszym razie - utrzymywać się na obecnych poziomach.

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 19.03.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,50 - 3,70 zł/kg (średnia: 3,54 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (16.03.2018) ceny minimalna i maksymalna nie uległy zmianie, średnia stawka zmalała natomiast o kolejne - 0,07 zł/kg.

kontraktacja: 3,40 - 3,46 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 6 ubojni).

Sprzedaż kurczak tuszka:

hurt: 5,25 – 5,90 zł/kg (średnia 5,44 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna spadła o - 0,05 zł/kg, zaś cena maksymalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, cena średnia zmalała o - 0,05 zł/kg.

Asortyment

Bieżące
notowanie
19.03.2018

Poprzednie
notowanie
16.03.2018

brojler
wolny rynek

3,50 - 3,70
(3,54)

3,50 - 3,70
(3,61)

brojler
kontraktacja

3,40 - 3,46
(3,43)

3,40 - 3,46
(3,43)

tuszka

5,25 - 5,90
(5,44)

5,30 - 5,80
(5,49)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz