12.03.2018 Rynek skupu kurczaka i sprzedaży tuszki bez znacznych zmian

Agnieszka Wojtyra

To już trzecie notowanie zrealizowane przez portal CenyRolnicze.pl, w którym delikatnie - o jeden, dwa grosze - ceny skupu kurcząt rzeźnych obniżają się.

 

W związku z niewielką skalą tego ruchu nie można jeszcze mówić o spadkach, niemniej rynek z pewnością zatrzymał się. Zdaniem KIPDiP ten postój na wysokim poziomie jest wstępem do głębszej korekty. Trudno bowiem wyobrazić sobie brak większego wpływu rosnącej bez przerwy produkcji (wylęgi brojlerów wzrosły w styczniu o ponad osiem procent rok do roku), wysokiego stopnia nasycenia rynku wewnętrznego (spożycie drobiu w Polsce to około 30 kg wobec średniej w UE na poziomie 23 kg) oraz silnej złotówki (umocnienie w styczniu i lutym o odpowiednio 4,7 proc. oraz 3,3 proc.) na ceny skupu brojlerów.

 

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 12.03.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,60 - 3,85 zł/kg (średnia: 3,75 zł/kg na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (09.03.2018) cena minimalna nie zmieniła się, natomiast cena maksymalna spadła o - 0,10 zł/kg, średnia stawka zmalała nieznacznie o - 0,01 zł/kg.

kontraktacja: 3,35 - 3,45 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni).

Sprzedaż kurczak tuszka:

hurt: 5,60 – 6,00 zł/kg (średnia 5,75 zł/kg, na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna i maksymalna nie zmieniły się, podobnie jak cena średnia.

Asortyment

Bieżące
notowanie
12.03.2018

Poprzednie
notowanie
09.03.2018

brojler
wolny rynek

3,60 - 3,85
(3,75)

3,60 - 3,95
(3,76)

brojler
kontraktacja

3,40 - 3,45
(3,43)

3,35 - 3,50
(3,43)

tuszka

5,60 - 6,00
(5,75)

5,60 - 6,00
(5,75)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz