19.02.2018 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki - mamy do czynienia z dużym zróżnicowaniem rynku, które świadczy o niepewności (KIPDiP)

Joanna Kawka

Średnia cena skupu kurcząt rzeźnych wyliczana przez portal CenyRolnicze.pl od 7 lutego br. oscyluje wokół poziomu 3,50 (plus minus półtora procent). Jak już informował KIPDiP, cena 3,50 stanowi dość silny opór, który prawdopodobnie nie zostanie w sposób trwały przełamany. Taką spekulację potwierdza duże zróżnicowanie rynku (kwotowania zawierają się w przedziale 3,40 – 3,70 zł/kg), które zwykle świadczy o niepewności.

Znamienny jest także fakt, że po gwałtownym skoku cen z przełomu stycznia i lutego rynek stoi w miejscu od dłuższego czasu.

Prognozujemy, że każdy kolejny dzień będzie zwiększał presję na zniżkę cen, która nie powinna być jednak głęboka - mówi Mariusz Szymyślik z KIPDiP.

Aktualne ceny drobiu zebrane w dniu 19.02.2018 r. przez portal CenyRolnicze.pl z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:

Skup kurczak brojler:

wolny rynek: 3,40 - 3,70 zł/kg (średnia: 3,54 zł/kg na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od ostatnich notowań (16.02.2018) cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, średnia jest wyższa o + 0,02 zł/kg.

kontraktacja: 3,30 - 3,40 zł/kg (średnia: 3,35 zł/kg na podstawie informacji z 5 ubojni)

Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,70 zł/kg (średnia 5,39 zł/kg, na podstawie informacji z 13 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena maksymalna oraz minimalna nie uległy zmianie, średnia cena jest wyższa o + 0,02 zł/kg.

Asortyment

Bieżące
notowanie
19.02.2018

Poprzednie
notowanie
16.02.2018

brojler
wolny rynek

3,40 - 3,70
(3,54)

3,40 - 3,60
(3,52)

brojler
kontraktacja

3,30 - 3,40
(3,35)

3,30 - 3,40
(3,35)

tuszka

5,10 - 5,70
(5,39)

5,10 - 5,70
(5,37)

* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki

Źródło: 

https://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
https://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob

Komentarz: Mariusz Szymyślik, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz