Do sądu w Chicago trafiła sprawa dot. długotrwałego ustalania i zawyżania cen mięsa drobiowego m.in. poprzez wymienianie się informacjami odnośnie stad rodzicielskich i jaj wylęgowych oraz świadomego ograniczania działalności wylęgowej.
W pozwie, który złożyły dwie powiązane kapitałowo sieci handlowe - Winn-Dixie Stores oraz Bi-Lo Holdings przeciwko Tyson Foods, Perdue Farms oraz Koch Foods pada oskarżenie, że poprzez skoordynowaną działalność firmy doprowadziły do wzrostu cen mięsa brojlerów o około 50%, począwszy od roku 2008. Zdaniem autorów pozwu skarżone firmy kontrolują łącznie około 90% rynku brojlerów w Stanach Zjednoczonych. Pozwani producenci twierdzą, że oskarżenia są bezpodstawne.
To nie pierwsza taka sprawa. W 2016 roku do sądy wpłynął pozew zbiorowy przeciwko największym firmom drobiarskim w USA dotyczący działania w zmowie tak przy ustalaniu cen zakupu surowca, jak i przy ustalaniu cen mięsa drobiowego.
Źródło: KIPDiP