Według Komisji Europejskiej w 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększyła się o 2,6% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,1%). Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 2,1% (w sztukach zwiększyła się o 2,7%).
Spadki produkcji (w tonach) zanotowano w pięciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-8,4%), Grecji (-4,2%), na Litwie (-4,2%), w Estonii (-1,8%) oraz w Austrii (-0,6%).
Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze (+53,3%), w Rumunii (+29,4%), Bułgarii (+25,9%), na Malcie (+10,6%), w Holandii (+8,5%), Danii (+7,3%), w Polsce (+6,5%), na Węgrzech (+6,4%), w Słowenii (+6,2%), Czechach (+5,3%), Chorwacji (+5,1%), Irlandii (+4,3%), Luksemburgu (+3,9%), Belgii (+3,9%), Wielkiej Brytanii (+3,2%), we Włoszech (+2,7%), w Portugalii (+2,3%), na Łotwie (+1,8%) oraz na Słowacji (+1,8%).
Wzrosty produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły przede wszystkim krów (+5,8%), jałówek (+5,1%), cieląt (+3,1%), młodego bydła (+2,0%) oraz wolców (+0,7%). Produkcja wołów obniżyła się zaś o 0,9%.
Źródło: FAMMU/FAPA