W styczniu i lutym 2022 r. niemieccy rolnicy dostarczyli do rzeźni o około 8% mniej bydła niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
Według najnowszych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w styczniu i lutym w całym kraju ubito znacznie mniej bydła niż rok wcześniej. W sumie było to 474 470 zwierząt. To około 40 280, czyli 7,8% mniej niż w styczniu i lutym 2021 roku.
Produkcja wołowiny spadła o 8,7% do 155 800 t. Przede wszystkim producenci dostarczali do rzeźni mniej krów. W tej kategorii wolumen spadł o 10,5% do 164 275 sztuk. W przypadku byków ubój spadł o 9,2% do 174 140 zwierząt. Spadek w porównaniu z poprzednim rokiem był mniej dramatyczny w przypadku jałówek i wyniósł 2,6% z redukcją do 86 050 sztuk. Do niemieckich ubojni tym czasie trafiło 50 000 sztuk cieląt, co oznacza spadek o 2,1%.