- Po lekkiej korekcie w połowie ubiegłego miesiąca, już pod koniec roku ceny zaczęły wzrastać. Stawki rosną i jest to dobry prognostyk dla producentów wołowiny. Dzisiaj nie jest niczym dziwnym jeżeli za kilogram wagi poubojowej dostaje się cenę 20 zł/kg netto – komentuje aktualną sytuację rynkową Jacek Zarzecki – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
- Jest to sytuacja odmienna od tego co obserwowaliśmy w latach poprzednich, kiedy przez ten pierwszy miesiąc w roku i połowę lutego mieliśmy czasami spadki cen. Teraz ta cena jest stabilna i nic nie zapowiada, żeby miała ona spadać. Jeżeli są wahnięcia na rynku, to one wynikają z tego, że rolnicy zgłaszają większą ilość bydła do sprzedaży. Zakłady ubojowe czy pośrednicy wykorzystują to w przypadku gdy mają zapewnione dostawy na tydzień czy dwa tygodnie do przodu, żeby tę cenę poddawać korekcie. Na razie nic nie zapowiada tego, że ta cena miałaby spadać i to jest dobry prognostyk dla producentów – mówi Jacek Zarzecki.
Jakie prognozy?
- Jeżeli nie będzie sytuacji związanych z zamykaniem gastronomii i hoteli, to ta sytuacja powinna się utrzymywać i powinniśmy obserwować stabilny wzrost cen żywca wołowego. Widzimy mniejszą produkcję w Unii Europejskiej. Zobaczymy jak to się będzie rozwijało pod względem importu, przede wszystkim z Brazylii, czy z Nowej Zelandii. Dzięki mniejszej produkcji na rynku unijnym, ostatnio wzrastało zapotrzebowanie m.in. na mięso pochodzące z Polski. Myślę, że możemy jednak być optymistami. Dla polskich producentów żywca wołowego ceny wzrosły o 40%. Tak wynika z danych, które przedstawia m.in. ministerstwo rolnictwa. To europejska czołówka jeśli chodzi o cenę. Należy jednak pamiętać o tym, że wzrastają koszty produkcji. Już teraz o 10-15% wzrosły ceny siatki i folii rolniczej. Pierwsze pokosy zaczną się w maju i to też będzie niewątpliwie wpływało na opłacalność produkcji. To może spowodować mniejsza marżowość. Na szczęście obecnie nie ma zagrożenia obniżek cen skupu żywca wołowego. One powinny utrzymywać się w najbliższym czasie, a może nawet delikatnie wzrastać – prognozuje prezes PZHiPBM.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 6,50-12,50 (12,50) zł/kg, średnia: 10,29 zł/kg (11.01.2022: 10,13 zł/kg);
Ceny jałówek: 6,00-12,00 (11,50) zł/kg, średnia: 8,93 zł/kg (11.01.2022: 8,73 zł/kg);
Ceny krów: 3,40-8,50 zł/kg, średnia: 6,57 zł/kg (11.01.2022: 6,58 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 16,50-20,50 zł/kg, średnia: 19,03 zł/kg (11.01.2022: 18,86 zł/kg);
Ceny jałówek: 15,00-19,90 zł/kg, średnia: 17,99 zł/kg (11.01.2022: 17,78 zł/kg);
Ceny krów: 10,60- 17,50 zł/kg, średnia: 15,38 zł/kg (11.01.2022: 15,20 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego