- Władze tureckie przekazały Głównemu Inspektoratowi Weterynarii korzystne informacje dla producentów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Zezwolenie na eksport uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa, w których odbyła się inspekcja od 29 czerwca do 1 lipca br. – informuje Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
Trzy nowe, polskie zakłady zostały wpisane na listę zakładów uprawnionych do eksportu wołowiny, którą prowadzi Ministerstwo Żywności, Rolnictwa i Inwentarza Żywego Republiki Turcji. Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich na przestrzeni ostatnich jedenastu miesięcy. W lipcu br. Główny Inspektorat Weterynarii przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na turecki rynek. Obecnie czekamy na wyznaczenie terminu następnej kontroli – czytamy w komunikacie Związku.