zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Znaczny spadek importu żywca wołowego. Z czego to wynika?

Redakcja
ceny byków, ceny skupu byków, ceny bydła, ceny skupu bydła

Jeżeli przeanalizujemy sobie pierwsze cztery miesiące br. i porównany je z tym samym okresem ubiegłego roku, to notujemy spadek importu żywca i mięsa wołowego o 60%. To oznacza, że do Polski przyjeżdża zdecydowanie mniej cielaków i jednocześnie może oznaczać, że w perspektywie kilku lub kilkunastu miesięcy podaż bydła gotowego do uboju będzie mocno okrojona.

 

- Najwyższa obniżka o jakiej słyszałem, to 0,60 zł/kg w wadze bitej ciepłej. To efekt sezonowości i jest to naturalna rzecz w tym okresie. Zobaczymy jak długo to potrwa. Będzie to w dużej mierze zależało od tego jaka będzie dostępność towaru na rynku. Jeżeli żywca będzie brakowało, to będziemy mieli wzrost cen – mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego. - Optymistycznym sygnałem jest to, że rośnie spożycie wołowiny w Polsce, ale niepokojące są kolejne informacje o czwartej fali koronawirusa. Mam nadzieję, że nie będzie się to wiązało z zamykaniem rynku hotelarsko-gastronomicznego, bo to niewątpliwie ma wpływ na spożycie wołowiny. Pamiętajmy, że w ciągu roku ceny wzrosły o ponad 20%, co oznacza mniejsze marże dla przetwórców, którzy zajmują się eksportem. Mamy najwyższe ceny żywca od przynajmniej 2018 r. Coraz mniej brakuje nam do średnich europejskich cen, bo ok. 14-15%. Mam nadzieję, że ostatnie podwyżki, to nie był jednorazowy wybryk, ale stała tendencja. To są godziwe pieniądze dla polskich producentów wołowiny. Ceny buhajów ras mięsnych w wieku 24 miesięcy dochodzą do 16 zł/kg netto w wadze poubojowej. Myślę, że to dobre ceny. Poczekajmy dwa tygodnie i wtedy okaże się czy ta korekta ma charakter krótkotrwały, czy jest to może dłuższa tendencja. Myślę, że powinniśmy podchodzić do tego spokojnie – stwierdza Jacek Zarzecki.

 

- To co warto odnotować, to spadek importu mięsa i żywych zwierząt do Polski. Jeżeli przeanalizujemy sobie pierwsze cztery miesiące br. i porównany je z tym samym okresem ubiegłego roku, to notujemy spadek o 60%. Jak wiadomo, sprowadzamy głównie cielęta do opasu, więc w perspektywie kilkunastu miesięcy możemy spodziewać się mniejszej liczby zwierząt gotowych do uboju. To może powodować wzrost cen młodego bydła. Jednocześnie może to sugerować wzrost produkcji rodzimej cielaków. Inna sprawa, że przez lata 2019-2020 wiele mniejszych gospodarstw zrezygnowało z opasu zwierząt. Być może dopiero teraz wracają do wstawień po okresie niepewności – kończy prezes Polskiego Związku Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu