12.01.2021 Ceny skupu bydła rzeźnego: eksport nakręca kolejne podwyżki

Paweł Hetnał

Od dłuższego czasu na rynku skupu bydła rzeźnego notujemy regularne podwyżki. Wzrosty cen napędza eksport polskiej wołowiny, głównie do krajów trzecich (mięso halal i koszer). Z perspektywy hodowcy, stawki można nazwać przyzwoitymi, choć tak naprawdę są na nieco niższym poziomie niż w 2018 r., przy jednoczesnym wzroście kosztów utrzymania stada. 

 

Jak wyjaśnia Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, podwyżki wynikają z ustabilizowanego eksportów. Wśród głównych odbiorców jest m.in. Izrael. Dobrą wiadomością dla polskich producentów wołowiny jest odstąpienie od twardego brexitu. Wielka Brytania jest jednym z głównych klientów na polskie mięso. Oczywiście ceny mogłyby być wyższe gdyby w Europie funkcjonowała branża gastronomiczna, która aktualnie jest sparaliżowana przez ograniczenia związane z COVID-19. Jak stwierdza Jacek Zarzecki eksport polskiej wołowiny może rozszerzyć się niebawem w kierunku Azji i Półwyspu Arabskiego, co może dodatkowo posłużyć wzrostowi cen. 

 

Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:

 

Ceny byków: 5,10-8,80 (9,20) zł/kg, średnia: 7,34 zł/kg (05.01.2021: 7,29 zł/kg);

Ceny jałówek: 5,20-8,00 (9,00) zł/kg, średnia: 6,73  zł/kg (05.01.2021: 6,69 zł/kg);

Ceny krów: 2,50-6,00 zł/kg, średnia: 4,78 zł/kg (05.01.2021: 4,73 zł/kg). 


Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:

Ceny byków: 10,20-14,60 zł/kg, średnia: 13,50 zł/kg (05.01.2021: 13,33 zł/kg);

Ceny jałówek: 11,00-14,20 zł/kg, średnia: 12,92 zł/kg (05.01.2021: 12,83 zł/kg);

Ceny krów: 6,60- 11,80 zł/kg, średnia: 10,56 zł/kg (05.01.2021: 10,44 zł/kg).  

 

W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.

 

  

Źródło:

AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego 

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz