- Niestety, ale od poniedziałku ceny znowu poszły w dół. Przed tygodniem obserwowaliśmy podwyżki, ale było to chyba spowodowane jedynie nadzieją na to, że na Zachodzie coś drgnie. Niestety tak się nie stało. Skóra i podroby pozwalały zakładom na sfinansowanie kosztów uboju. Jednak i tu jest pojawił się problem z włoskimi garbarniami, a raczej z oferowanymi cenami. Zakłady raczej będą utylizować ten materiał, co zwiększy koszty funkcjonowania – komentuje aktualną sytuację na rynku wołowiny wiceprezes Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Bydła, Tomasz Zawadzki.
- To wszystko ponownie odbija się na cenie skupu żywca wołowego. Poza tym chyba żaden zakład nie bije na sto procent swoich możliwości. Raczej ubój odbywa się w minimalnym zakresie, bo nikt nie zaryzykuje aby wziąć na chłodnię większe ilości surowca. Niektóre zakłady obniżyły stawki nawet o 0,40 zł/kg. Potrzebny jest jakiś mechanizm pomocowy skierowany bezpośrednio do rolników, a wdrożony przez państwo, np. dopłata do sprzedanej wołowiny. Na domiar złego susza jest coraz głębsza i każdy hodowca chce się pozbywać zwierząt, bo nie wiadomo jak to będzie z paszą. Każdy chce sprzedać, ale problem w tym, że nikt nie chce za bardzo kupić – mówi Tomasz Zawadzki.
Ceny skupu bydła rzeźnego w wadze żywej:
Ceny byków: 5,00-8,00 (9,50) zł/kg, średnia: 6,41 zł/kg (21.04.2020: 6,49 zł/kg);
Ceny jałówek: 4,90-8,00 (9,00) zł/kg, średnia: 6,21 zł/kg (21.04.2020: 6,25 zł/kg);
Ceny krów: 2,00-6,20 zł/kg, średnia: 4,60 zł/kg (21.04.2020: 4,68 zł/kg).
Ceny skupu bydła rzeźnego na WBC:
Ceny byków: 10,00-12,80 zł/kg, średnia: 11,62 zł/kg (21.04.2020: 11,83 zł/kg);
Ceny jałówek: 10,60-13,60 zł/kg, średnia: 11,83 zł/kg (21.04.2020: 11,88 zł/kg);
Ceny krów: 9,00-12,00 zł/kg, średnia: 10,14 zł/kg (21.04.2020: 10,14 zł/kg).
W nawiasach podane są ceny maksymalne oferowane za zwierzęta eksportowe (rasy: Limousine, Chaloraise) o najwyższych parametrach jakościowych w ilości min. 5-10 sztuk. Stawki te nie są wliczane do publikowanych cen średnich.
Źródło:
AKTUALNE CENY SKUPU BYDŁA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
BAZA PRODUCENTÓW BYDŁA - dane kontaktowe do hodowców żywca wołowego