kojs

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Konieczne są dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny

Paweł Hetnał

Śląskie środowisko rolnicze wyraża głębokie zaniepokojenie sytuacją na rynku wołowiny. - Z informacji, które przesyłają nam rolnicy wynika, że w ostatnich kilku tygodniach doszło nie tylko do gwałtownego spadku cen żywca wołowego, głównie młodego bydła, ale występują też problemy z fizyczna możliwością zbytu oraz następuje przesuwanie terminów odbioru, aż do anulowania odbioru włącznie – informuje Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej. 

 

Jak zauważa śląski samorząd rolniczy, w związku z sytuacją wywołana koronawirusem, problemy ze zbytem mleka zaczynają być też przenoszone na rynek żywca, ponieważ spadek cen mleka oraz zmuszanie rolników do ograniczania dostaw mleka przez zakłady mleczarskie powoduje przyśpieszoną selekcje krów i wzrost podaży żywca.

 

- Biorąc pod uwagę znaczenie ekonomiczne produkcji bydła w naszym rolnictwie, także w związku z relatywnie niskim poziomem spożycia wołowiny w Polsce, zarząd Śląskiej Izby Rolniczej, wnosi o pilne podjęcie działań osłonowych w tym sektorze. Według naszej oceny, w krótkim okresie czasu skutecznym rozwiązaniem byłoby zdjęcie nadwyżki wołowiny z rynku poprzez zaaktywizowanie różnych form wsparcia mechanizmami unijnymi np. dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny, a także zdjęcia nadwyżki wołowiny przez Agencję Rezerw Materiałowych. Takie rozwiązania dałyby szansę do utrzymania potencjału produkcyjnego żywca wołowego w naszych gospodarstwach i zapewnienie podaży naszej wołowiny na rynki międzynarodowe po ustaniu epidemii koronawirusa – zauważa Roman Włodarz.

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu